Przedstawiamy prosty i smaczny przepis na smażone ziemniaki z mięsem, który może szybko wybawić Cię z każdej sytuacji. Danie jest pikantne i może być podawane na obiad lub kolację. Mięso jest delikatne i soczyste, a ziemniaki i warzywa wchłaniają smak mięsa i czosnku.
- 600 g mięsa (użyłam wieprzowiny)
- 700 g ziemniaków
- 1 cebula (200 g)
- 1 średniej wielkości papryka
- 1 średnia marchew
- 1 duży ząbek czosnku (80 g)
- 1 łyżeczka soli (lub do smaku)
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu (lub do smaku)
- 1 liść laurowy
- 5 łyżek stołowych oleju
- warzywa – opcjonalnie
1.Weź garnek, wok lub zwykłą patelnię, wlej do niej olej i bardzo dobrze go rozgrzej. Dodaj mięso i obsmaż je z obu stron na dużym ogniu, aż się zarumieni. Nie zapomnij posolić i popieprzyć.
2.Pokrój cebulę na półplasterki, marchew na cienkie plasterki, paprykę na 4 duże kawałki, a ziemniaki na plasterki.
3.Wyjąć mięso na talerz i dodać warzywa na patelnię. Najpierw podsmaż cebulę, aż stanie się półprzezroczysta, następnie dodaj marchew, podsmaż ją i dodaj całe ząbki czosnku (zachowaj 2 ząbki).
4.Po 30 sekundach dodaj paprykę i ziemniaki. Dopraw wszystko solą i czarnym pieprzem.
5.Wymieszaj, połóż na wierzchu kawałki mięsa, zalej 100 g wody i gotuj wszystko na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
6.Po 10 minutach (nie mniej lub więcej) wyjąć mięso, włożyć ziemniaki, ponownie dodać mięso i kontynuować gotowanie bez zdejmowania pokrywki.
Wcześniej przechowywane ząbki czosnku zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać z pokrojonymi warzywami.
Po 20 minutach posyp czosnek i warzywa czarnym pieprzem lub chili w proszku, pozostaw na 10 minut, a następnie podawaj.
Będziecie zaskoczeni prostotą przepisu i smacznym, aromatycznym rezultatem.
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.