Strona główna PRZEPISY Krążki cebulowe w cieście piwnym – Znikają bez śladu!

Krążki cebulowe w cieście piwnym – Znikają bez śladu!

Spodziewasz się gościa lub masz ochotę zgrzeszyć czymś słonym przed telewizorem? Wypróbuj ten przepis na domowe krążki cebulowe w cieście piwnym. Ten popularny specjał z pubu doskonale nadaje się do szklanki zimnego piwa, wina, a nawet dla abstynentów.

Cibulové kroužky v pivním těstíčku
Źródło: iStockphoto

 


Krążki cebulowe w cieście piwnym

 

dla pierścieni:

  • 2 duże cebule
  • mąka do posypania pierścieni
  • olej do smażenia

ciasto piwne:

  • 1 filiżanka mąki zwykłej
  • 1/2 KL proszku do pieczenia
  • 1 KL soli
  • 1/4 KL pieprzu mielonego
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 2 łyżki wody mineralnej

[jak_będziemy_przestrzegać].

Cebulę obrać i pokroić w krążki o grubości około 1 cm. Rozbij pierścienie na mniejsze kawałki między palcami i zanurz je w misce z zimną wodą. Przed zawinięciem cebulę osuszyć na papierowych ręcznikach.
2. Przygotuj proste ciasto: wymieszaj dobrze mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz, a następnie zalej piwem i odrobiną gazowanej wody mineralnej.
Obtoczyć krążki najpierw w mące, a następnie w cieście. Następnie smaż je na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Osusz je na papierowym ręczniku i podawaj np. z ketchupem lub innym dressingiem.