Spodziewasz się gościa lub masz ochotę zgrzeszyć czymś słonym przed telewizorem? Wypróbuj ten przepis na domowe krążki cebulowe w cieście piwnym. Ten popularny specjał z pubu doskonale nadaje się do szklanki zimnego piwa, wina, a nawet dla abstynentów.
Krążki cebulowe w cieście piwnym
dla pierścieni:
- 2 duże cebule
- mąka do posypania pierścieni
- olej do smażenia
ciasto piwne:
- 1 filiżanka mąki zwykłej
- 1/2 KL proszku do pieczenia
- 1 KL soli
- 1/4 KL pieprzu mielonego
- 1 szklanka jasnego piwa
- 2 łyżki wody mineralnej
[jak_będziemy_przestrzegać].
Cebulę obrać i pokroić w krążki o grubości około 1 cm. Rozbij pierścienie na mniejsze kawałki między palcami i zanurz je w misce z zimną wodą. Przed zawinięciem cebulę osuszyć na papierowych ręcznikach.
2. Przygotuj proste ciasto: wymieszaj dobrze mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz, a następnie zalej piwem i odrobiną gazowanej wody mineralnej.
Obtoczyć krążki najpierw w mące, a następnie w cieście. Następnie smaż je na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Osusz je na papierowym ręczniku i podawaj np. z ketchupem lub innym dressingiem.