Wspaniale kolorowa, bogata i wyjątkowo gęsta zupa z ziemniaków i sera cheddar, która zachwyci całą rodzinę.
Zupa ziemniaczana z cheddarem
- 6 dużych ziemniaków
- 2 cebule
- 100 g masła
- 4 łyżki stołowe mąki zwykłej
- 500 ml bulionu z kurczaka
- 1000 ml mleka pełnego
- 200 g boczku orawskiego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 cebule dymki
- 200 g sera cheddar
- sól, pieprz czarny mielony
.
- Ziemniaki oczyścić i pokroić w mniejszą kostkę.
- Umieść pokrojony w kostkę boczek w dużym rondlu na średnim ogniu. Gdy boczek będzie ładny i chrupiący, wyjmij go i odłóż na bok.
- Tłuszcz z boczku powinien utworzyć tylko cienką warstwę na dnie garnka. Jeśli jest go więcej (w zależności od procentowej zawartości tłuszczu w użytym boczku), odcedź go, ponieważ nie chcesz, aby słony smak i aromat tłuszczu zdominował zupę.
- Dodaj do garnka masło (tak, całe 100 g) i posiekaną cebulę. Smażyć na złoty kolor.
- Następnie dodajemy mąkę i ubijamy zasmażkę za pomocą wałka do ciasta. Pozostawić na około minutę, aby dobrze bulgotało.
- Zalać zacierkę bulionem z kurczaka i dobrze wymieszać. W tym samym czasie dodać mleko.
- Dodaj ziemniaki do bazy mlecznej i doprowadź zupę do wrzenia. Gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Spróbować zupy i doprawić ją solą i pieprzem do smaku. Dobrze jest mniej solić, ponieważ cheddar jest dość mocnym serem.
- Zmniejszyć ogień i dodać kwaśną śmietanę, zrumieniony boczek (odłożyć trochę do posypania przy podawaniu), pokrojoną cebulę dymkę i grubo starty ser cheddar, którego garść również odłożyć do końcowej dekoracji.
- Podgrzewaj wszystko razem przez około 5 minut, a na koniec sprawdź, czy zupa jest wystarczająco słona.
- Podawać posypane bekonem i serem cheddar. Do zupy dobrze pasuje kromka dobrego chleba.