Strona główna PRZEPISY Pięknie kolorowa, bogata i gęsta zupa ziemniaczana z cheddarem

Pięknie kolorowa, bogata i gęsta zupa ziemniaczana z cheddarem

Wspaniale kolorowa, bogata i wyjątkowo gęsta zupa z ziemniaków i sera cheddar, która zachwyci całą rodzinę.

hustá bramborová polévka s čedarem
Źródło: mundosjumbo.cl

 


Zupa ziemniaczana z cheddarem

  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 100 g masła
  • 4 łyżki stołowe mąki zwykłej
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 1000 ml mleka pełnego
  • 200 g boczku orawskiego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 cebule dymki
  • 200 g sera cheddar
  • sól, pieprz czarny mielony

[jak_będziemy_przestrzegać].

  • Ziemniaki oczyścić i pokroić w mniejszą kostkę.
  • Umieść pokrojony w kostkę boczek w dużym rondlu na średnim ogniu. Gdy boczek będzie ładny i chrupiący, wyjmij go i odłóż na bok.
  • Tłuszcz z boczku powinien utworzyć tylko cienką warstwę na dnie garnka. Jeśli jest go więcej (w zależności od procentowej zawartości tłuszczu w użytym boczku), odcedź go, ponieważ nie chcesz, aby słony smak i aromat tłuszczu zdominował zupę.
  • Dodaj do garnka masło (tak, całe 100 g) i posiekaną cebulę. Smażyć na złoty kolor.
  • Następnie dodajemy mąkę i ubijamy zasmażkę za pomocą wałka do ciasta. Pozostawić na około minutę, aby dobrze bulgotało.
  • Zalać zacierkę bulionem z kurczaka i dobrze wymieszać. W tym samym czasie dodać mleko.
  • Dodaj ziemniaki do bazy mlecznej i doprowadź zupę do wrzenia. Gotuj przez około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Spróbować zupy i doprawić ją solą i pieprzem do smaku. Dobrze jest mniej solić, ponieważ cheddar jest dość mocnym serem.
  • Zmniejszyć ogień i dodać kwaśną śmietanę, zrumieniony boczek (odłożyć trochę do posypania przy podawaniu), pokrojoną cebulę dymkę i grubo starty ser cheddar, którego garść również odłożyć do końcowej dekoracji.
  • Podgrzewaj wszystko razem przez około 5 minut, a na koniec sprawdź, czy zupa jest wystarczająco słona.
  • Podawać posypane bekonem i serem cheddar. Do zupy dobrze pasuje kromka dobrego chleba.