Kiedy wracasz do domu późnym wieczorem, jesteś głodny, ale ostatnią rzeczą, na jaką masz ochotę, jest stanie godzinami przy kuchence, z pomocą przychodzi ten przepis na szybką, łatwą i smaczną kolację. Koniecznie wypróbuj dzisiejszy przepis na gniazda z mięsa mielonego z nadzieniem serowym.
Gniazda z mięsa mielonego z nadzieniem serowym
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- jedna cebula
- 200 g posiekanego boczku
- 125 g sera twardego
- 125 g sera solonego
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
Mięso mielone umieścić w głębokiej misce. Dodaj drobno posiekaną cebulę, sól i pieprz do smaku. Bardzo dobrze ugniataj masę, a następnie kilkakrotnie uderzaj nią o ścianki miski, aby stała się bardziej elastyczna.
Sery zetrzeć na tarce o dużych oczkach i umieścić w osobnych miseczkach.
3. Masę mięsną podzielić na 4 równe części. Uformuj je w kulki, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie dociśnij dłońmi.
4. Weź szklankę lub butelkę z okrągłym dnem. Posmaruj zewnętrzną powierzchnię wybranego naczynia olejem. Następnie umieść go na środku placka, aby zrobić w nim wgłębienie. Po zrobieniu wgniecenia zbierz brzegi patyczka wokół słoika i sklej je ze sobą.
5. Brzegi powstałego w ten sposób „gniazda” owiń paskami bekonu (w zasadzie 2 plastry na „gniazdo”). Podeprzyj je rękami i ostrożnie wyjmij szklankę.
W ten sam sposób uformuj z mięsa mielonego kolejne „gniazda”.
7. Do „gniazd” dodajemy słony ser, a następnie starty ser.
8. Piecz gniazda przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
9. Podawać z sałatką lub ulubioną przystawką.
Přejeme dobrou chuť!Jeśli zaintrygował Cię ten inspirujący przepis na gniazda z ciasta mielonego z nadzieniem serowym, podziel się nim ze znajomymi! Zainspiruj się także tym przepisem na luksusowe i aromatyczne domowe klopsiki z nadzieniem serowym!