Strona główna PRZEPISY Ziemniaki z kiszoną kapustą i boczkiem – proste, tradycyjne danie dla każdego

Ziemniaki z kiszoną kapustą i boczkiem – proste, tradycyjne danie dla każdego

Proste, tradycyjne danie, które przygotujesz w ciągu 1 godziny. Potrzebne będą przede wszystkim ziemniaki, kapusta kiszona i boczek.

Strešenina - brambory s kysaným zelím a slaninou, jednuduché tradiční jídlo pro každého
Źródło: iStockphoto

[co_będziemy_potrzebować].

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 150 g boczku wędzonego
  • sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku
  • smalec

[jak_będziemy_przestrzegać].

Ugotuj ziemniaki w łupinach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu należy je ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.

2. Cebulę obrać, drobno posiekać i połowę usmażyć na rozgrzanym smalcu. Następnie dodaj odsączoną kapustę i gotuj do miękkości. W razie potrzeby można podlać wodą lub sokiem z kiszonej kapusty. Na koniec doprawić solą i mielonym czarnym pieprzem.

3) Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości smalcu. Wyjmij boczek i podsmaż na tłuszczu posiekaną cebulę, aż stanie się chrupiąca.

Ziemniaki wymieszać z kapustą, boczkiem i słoniną, a następnie rozdzielić na talerze. Posypać smażoną cebulą i podawać.