Proste, tradycyjne danie, które przygotujesz w ciągu 1 godziny. Potrzebne będą przede wszystkim ziemniaki, kapusta kiszona i boczek.

[co_będziemy_potrzebować].
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 500 g kapusty kiszonej
- 150 g boczku wędzonego
- sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku
- smalec
[jak_będziemy_przestrzegać].
Ugotuj ziemniaki w łupinach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu należy je ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
2. Cebulę obrać, drobno posiekać i połowę usmażyć na rozgrzanym smalcu. Następnie dodaj odsączoną kapustę i gotuj do miękkości. W razie potrzeby można podlać wodą lub sokiem z kiszonej kapusty. Na koniec doprawić solą i mielonym czarnym pieprzem.
3) Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości smalcu. Wyjmij boczek i podsmaż na tłuszczu posiekaną cebulę, aż stanie się chrupiąca.
Ziemniaki wymieszać z kapustą, boczkiem i słoniną, a następnie rozdzielić na talerze. Posypać smażoną cebulą i podawać.