Jeśli tak jak ja uwielbiasz kremowe lub orzechowe desery, to ten przepis jest dla Ciebie! Bo dziś wspólnie przygotujemy pyszny i szybki w przygotowaniu, wyjątkowy deser orzechowy z kremem waniliowym.
Przygotowanie tego smakowitego przysmaku jest bardzo proste i nie wymaga wiele czasu. Jest gotowy w ciągu 30 minut! Ponadto z przygotowaniem potraw poradzi sobie prawie każdy początkujący kucharz. Nie bój się więc zaangażować w przygotowania najmłodszych domowników, niech oni również przyłożą rękę do pracy. Połączenie pysznego ciasta orzechowego i kremu waniliowego jest po prostu boskie! Jeden kęs tej orzechowej pyszności przeniesie cię do krainy błogości, z której nie będziesz chciał wyjść.
Czy już się ślinisz? Zróbmy razem ten smaczny i szybki w przygotowaniu deser orzechowy z kremem waniliowym!
Więcej wspaniałych przepisów znajdziesz również na naszej stronie na Facebooku Prima Kuchařka.
Jeśli masz ochotę na słodkie przysmaki, koniecznie spróbuj tego ciasta z kretem!
Pyszny przepis na wyjątkowy orzechowy deser:
Czego potrzebujemy:
Ciasto:
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru
- filiżanki zmielonych orzechów włoskich
- filiżanka mleka
- pół filiżanki oleju
- filiżanki mąki zwykłej
- torebka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
krem:
- 2 saszetki budyniu waniliowego
- 6 dl mleka
- 5 łyżek stołowych cukru
- 15 g masła
- czekolada (na wierzch)
Jak postępować:
1) Wymieszać jajka, cukier i aromat waniliowy. Następnie dodaj mleko, olej i resztę składników na ciasto.
2) Przygotować blachę do pieczenia i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Rozłóż na niej równomiernie ciasto i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
3) W międzyczasie przygotować krem. Ugotuj krem w klasyczny sposób, używając mleka, cukru i budyniu w proszku. Po ostygnięciu wymieszać z masłem.
4) Gdy ciasto będzie gotowe, posmarować je kremem budyniowym. Posypać wierzch tartą czekoladą.