Sernik jabłkowy. Tego sernika z pewnością nie można przegapić, jest po prostu wyjątkowy. Nadzienie jabłkowe pokryte jest zwiewną warstwą bezową. Wygląda tak dobrze, że można go podać nawet na świątecznym, noworocznym stole. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że można w nim wykorzystać także inne owoce: gruszki lub śliwki, dzięki czemu jest to ciasto sezonowe.
[co_będzie_nasze_potrzeby]
Na ciasto:
- 200g masła (margaryny)
- 290 g mąki zwykłej
- 10 g proszku do pieczenia
- 130 g cukru
- 1 szczypta soli
- 3 żółtka
Nadzienie:
- 4-5 dużych słodkich i kwaśnych jabłek
- 50 g masła
- 50 g cukru
Do pocałunków:
- 3 białka jaj
- 150 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
[jak_będziemy_przestrzegać].
1.Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2.Miękkie masło wymieszać z mąką i wyrobić na gładkie ciasto.
3.Dodaj żółtka i cukier, a następnie wymieszaj ciasto.
4.Dno wyjmowanej formy do pieczenia (26 cm) wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto do formy i uformuj brzegi. Ciasto na spodzie powinno pozostać kruche, dociśnij palcem tylko krawędź, gdzie stykają się brzegi i spód.
5.Przygotować nadzienie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Duże jabłka pokroić na 8 plasterków, średnie jabłka na ćwiartki, małe jabłka na połówki.
6.Umieść masło na rozgrzanej patelni lub w garnku o grubym dnie.
7.Dodaj cukier, szczyptę soli i zmniejsz ogień, aby się nie przypalił.
8.Gdy masło i cukier się rozpuszczą, przełóż jabłka na patelnię. Dodaj tylko tyle jabłek, aby przykryły dno patelni, a gdy się rozpuszczą, wymieszaj je i dodaj pozostałe owoce. Gotuj jabłka pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz (około 5-7 minut).
9.Bardzo ostrożnie przenieś karmelizowane jabłka na patelnię, nie używając łyżki, ponieważ zamienią się w puree.
Ustawić piekarnik na 180°C.
11.Przygotuj beziki: zacznij miksować białka ze szczyptą soli w mikserze.
12.Wymieszać cukier i sok z cytryny. Kontynuuj miksowanie, aż do uzyskania sztywnej piany.
13.Przykryj jabłka równą warstwą bezów. Za pomocą szpatułki udekoruj powierzchnię i stwórz kopce ze śniegu.
14.Piec w piekarniku przez 20-30 minut, a następnie ostudzić ciasto, wyjąć koło z formy i posypać cukrem pudrem.
Przepis jest ekonomiczny, ale absolutnie pyszny. Ciasto jest wyjątkowe, zrób je przy pierwszej okazji!