Mówi się, że dobre jedzenie wzmacnia relacje. Dlaczego więc nie zaplanować popołudniowego spotkania z przyjaciółmi lub rodziną i nie przygotować czegoś naprawdę wyjątkowego? Ten przepis na słodkie serniki bez drożdży to strzał w dziesiątkę. Z filiżanką dobrej kawy poczujesz się jak na chmurce.
[prima_chef]
Słodkie bułeczki sernikowe bez drożdży
[co_będzie_nasze_potrzeby]
- 360 g słodkiego twarogu
- 70 g cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
- 250 g mąki zwykłej (+ 2 łyżki stołowe – do formowania)
- 8 g cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 10 g proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki stołowe kefiru
[how_will_we_proceed]
Wbić jajka do głębokiej miski. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszaj trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Wmieszać słodki serek śmietankowy. Wymieszać.
3. Dodaj olej. Wymieszać.
4. Stopniowo (w dwóch etapach) dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką, a następnie zagnieć je rękami. Powinna być miękka i lekko klejąca.
5. Przenieś ciasto na posypaną mąką powierzchnię. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj je na okrągły placek o grubości około 1 cm.
6. Z ciasta wytnij kółka za pomocą okrągłej foremki do wycinania ciastek.
7. Uformuj z ciasta kulki.
8. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.
9) Ułóż kulki z ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy (my użyliśmy blachy o wymiarach 27 x 37 cm). Posmaruj je kefirem za pomocą silikonowego pędzelka.
10. Piec bułeczki przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
11. Pozwól im trochę ostygnąć, a następnie podawaj je z apetytem!
[receive_dobrou_chut]
Jeśli ten przepis na słodkie serniki bez drożdży wpadł Ci w oko, podziel się nim również ze znajomymi! Spróbuj także sernika na krakersach – jego przygotowanie zajmuje tylko 20 minut, a smakuje wyśmienicie!