Gougères to chrupiące pączki serowe (profiteroles) o wyrazistym smaku sera. Tradycyjnie podaje się je z winem, ale równie dobrze smakują z sałatką, zupą lub jako przekąska. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale… uzależniają! Przejdźmy do przepisu.
Pączki serowe „Gougères”
[co_będzie_nasze_potrzeby]
(dla 40-45 sztuk):
- 160 g mąki
- 80 g masła
- 80 ml wody
- 80 ml mleka
- 5 jajek (4,5 do ciasta i 0,5 do masła)
- 1 szczypta soli
- cukier puder
- 130 g twardego sera (100 g na ciasto i 30 g do posypania)
[jak_będziemy_przestrzegać].
W rondelku umieścić masło, wodę i mleko. Dodać sól i cukier.
2. Postaw patelnię na małym ogniu. Gdy masło się rozpuści, zwiększ ogień i doprowadź mieszankę do wrzenia.
3. Dodaj całą mąkę naraz. Zdejmij rondel z ognia i wymieszaj zawartość za pomocą łopatki do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj ciasto, ciągle mieszając, przez kolejne 2 minuty.
5. Zdjąć z ognia i pozostawić na kilka minut do ostygnięcia.
6. W międzyczasie zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach.
7. Stopniowo (po jednym na raz) dodawaj do ciasta jajka, za każdym razem miksując do uzyskania gładkiej masy. Otrzymane w ten sposób ciasto będzie gładkie i błyszczące, średnio gęste (ani zwarte, ani rzadkie).
8. Dodać starty ser do ciasta i bardzo dobrze wymieszać.
9. Połowę ciasta przełożyć do woreczka wyciętego lub wydrążonego na 1 cm. Pozostałe ciasto przykryć folią spożywczą tak, aby się bezpośrednio stykały.
10. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj pączki. Liczba pączków zależy od wielkości. Z połowy ciasta uformowaliśmy 22 kawałki.
11. Za pomocą mokrych palców wyrównaj nierówności na ich powierzchni.
12) Pączki Gougeres posmaruj roztrzepanym jajkiem (pozostałą połową jajka) i posyp startym serem.
Piec je przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C i kolejne 10-15 minut w temperaturze 180 °C. Nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika! Czas i temperatura pieczenia mogą zależeć od właściwości Twojego piekarnika!
14) Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.
Najsmaczniejsze Gougeres są świeżo upieczone, ale już wystudzone: wtedy są maksymalnie chrupiące, a smak sera jest bardzo intensywny. Jeśli użyjesz sera o bogatym smaku, pączki z Gougeres będą wyśmienite!
Přejeme dobrou chuť!Jeśli spodobał Ci się ten przepis na pączki z serem Gougeres, podziel się nim ze znajomymi! Zainspiruj się również przepisem na Czekoladowy sernik bez pieczenia TYLKO Z TRZECH SKŁADNIKÓW – zniknie z Twojego talerza w mgnieniu oka!