Strona główna PRZEPISY Pączki serowe „Gougères” – błyskawicznie znikają z talerza!

Pączki serowe „Gougères” – błyskawicznie znikają z talerza!

Gougères to chrupiące pączki serowe (profiteroles) o wyrazistym smaku sera. Tradycyjnie podaje się je z winem, ale równie dobrze smakują z sałatką, zupą lub jako przekąska. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale… uzależniają! Przejdźmy do przepisu.

Sýrové koblihy "Gougères"
Źródło: retete-usoare.eu
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Pączki serowe „Gougères”

[co_będzie_nasze_potrzeby]

(dla 40-45 sztuk):

  • 160 g mąki
  • 80 g masła
  • 80 ml wody
  • 80 ml mleka
  • 5 jajek (4,5 do ciasta i 0,5 do masła)
  • 1 szczypta soli
  • cukier puder
  • 130 g twardego sera (100 g na ciasto i 30 g do posypania)

[jak_będziemy_przestrzegać].

W rondelku umieścić masło, wodę i mleko. Dodać sól i cukier.

2. Postaw patelnię na małym ogniu. Gdy masło się rozpuści, zwiększ ogień i doprowadź mieszankę do wrzenia.

3. Dodaj całą mąkę naraz. Zdejmij rondel z ognia i wymieszaj zawartość za pomocą łopatki do uzyskania gładkiej konsystencji.

4. Postaw garnek na małym ogniu i gotuj ciasto, ciągle mieszając, przez kolejne 2 minuty.

Sýrové koblihy "Gougères"
Źródło: retete-usoare.eu

5. Zdjąć z ognia i pozostawić na kilka minut do ostygnięcia.

6. W międzyczasie zetrzeć ser na tarce o dużych oczkach.

7. Stopniowo (po jednym na raz) dodawaj do ciasta jajka, za każdym razem miksując do uzyskania gładkiej masy. Otrzymane w ten sposób ciasto będzie gładkie i błyszczące, średnio gęste (ani zwarte, ani rzadkie).

Sýrové koblihy "Gougères"
Źródło: retete-usoare.eu

8. Dodać starty ser do ciasta i bardzo dobrze wymieszać.

Sýrové koblihy "Gougères"
Źródło: retete-usoare.eu

9. Połowę ciasta przełożyć do woreczka wyciętego lub wydrążonego na 1 cm. Pozostałe ciasto przykryć folią spożywczą tak, aby się bezpośrednio stykały.

10. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj pączki. Liczba pączków zależy od wielkości. Z połowy ciasta uformowaliśmy 22 kawałki.

Sýrové koblihy "Gougères"
Źródło: retete-usoare.eu

11. Za pomocą mokrych palców wyrównaj nierówności na ich powierzchni.

Sýrové koblihy "Gougères"
Źródło: retete-usoare.eu

12) Pączki Gougeres posmaruj roztrzepanym jajkiem (pozostałą połową jajka) i posyp startym serem.

Sýrové koblihy "Gougères"
Źródło: retete-usoare.eu

Piec je przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C i kolejne 10-15 minut w temperaturze 180 °C. Nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika! Czas i temperatura pieczenia mogą zależeć od właściwości Twojego piekarnika!

Sýrové koblihy "Gougères"
Źródło: retete-usoare.eu

14) Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Sýrové koblihy "Gougères"
Źródło: retete-usoare.eu

Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.

Sýrové koblihy "Gougères"
Źródło: retete-usoare.eu

Najsmaczniejsze Gougeres są świeżo upieczone, ale już wystudzone: wtedy są maksymalnie chrupiące, a smak sera jest bardzo intensywny. Jeśli użyjesz sera o bogatym smaku, pączki z Gougeres będą wyśmienite!

Přejeme dobrou chuť!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis na pączki z serem Gougeres, podziel się nim ze znajomymi! Zainspiruj się również przepisem na Czekoladowy sernik bez pieczenia TYLKO Z TRZECH SKŁADNIKÓW – zniknie z Twojego talerza w mgnieniu oka!