Znowu nadszedł weekend – to zwykle jedyny czas w tygodniu, kiedy cała rodzina spotyka się w domu przy jednym stole. Cieszcie się czasem spędzonym razem i pozwólcie sobie na coś słodkiego. Ten przepis na roladki marshmallow na pewno Ci się spodoba.
Buziaki:
- 140 g białek jaj (4 duże białka)
- 180 g cukru granulowanego
- 40 g cukru pudru
- 20 g skrobi kukurydzianej (jeśli nie masz jej pod ręką, możesz zastąpić ją skrobią ziemniaczaną)
- 1 g winianu/soli cytrynowej lub 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Do serka śmietankowego:
- 200 g serka śmietankowego
- 130 ml bitej śmietany 33-35 %.
- 30 g cukru pudru
Inne:
- 50 g płatków migdałowych
- około 200 g wiśni i czereśni
[jak_będziemy_przestrzegać].
1.Przygotuj beziki: wymieszaj cukier puder i śmietanę.
2.W osobnej misce wymieszaj cukier puder i skrobię kukurydzianą (beziki do tej rolady można przygotować bez skrobi, ale my wolimy ją dodać, ponieważ pochłania ona nadmiar wilgoci).
3. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać do uzyskania puszystej, białawej piany, stopniowo zwiększając prędkość miksera (jeśli mikser jest bardzo mocny, nie zwiększać prędkości do maksymalnej, ale do średniej).
4.Następnie stopniowo dodawaj cukier wymieszany ze śmietaną i kontynuuj mieszanie, aż do uzyskania piki: cukier powinien się całkowicie rozpuścić, a beza powinna być gęsta i stabilna.
5.Dodaj do bezików cukier puder wymieszany ze skrobią i przesiej przez drobne sito. Następnie, używając miksera na niskich obrotach, wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
6.Na koniec wymieszaj beziki szpatułką, wykonując delikatne okrężne ruchy ku górze: w ten sposób sprawdzisz ich jednorodność.
7.Przełóż beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozwałkować na równy kwadratowy lub prostokątny placek o grubości około 1,5 cm.
Posyp powierzchnię bezików płatkami migdałowymi (lub posiekanymi orzechami włoskimi).
9.Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 150°C i piecz beziki przez 25-30 minut, aż ich powierzchnia pokryje się cienką, lekko przyrumienioną i chrupiącą skórką. Należy wiedzieć, że wnętrze pozostaje miękkie i gładkie jak suflet. Nie należy go przegotować, ponieważ nie będzie można go wtedy zwinąć.
10.Przykryj go drugim kawałkiem papieru do pieczenia i odwróć na drugą stronę. Następnie usuń papier, na którym był pieczony, i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Umyj czereśnie i usuń pestki. Umieść je w durszlaku i poczekaj, aż odsączy się z nich nadmiar płynu. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym (jeśli jagody będą mokre, polewa marshmallow rozmięknie).
12.Przygotuj serek śmietankowy: umieść serek śmietankowy i bitą śmietanę (zimną, wyjętą z lodówki) w głębokiej misce. Dodać cukier puder (przesiany przez drobne sito) i zacząć ubijać masę mikserem na małej prędkości, stopniowo ją zwiększając. Powinien powstać gładki, puszysty i stabilny krem.
13.Obróć blat stroną, od której rozpoczniesz rolowanie, w swoją stronę. Posmaruj powierzchnię ciasta serkiem śmietankowym, a następnie rozprowadź grubszą warstwę serka śmietankowego po tej stronie, od której zaczniesz zwijanie (aby nie rozprzestrzeniał się poza wałek). Przedtem włóż 2 łyżki kremu do woreczka do dekoracji (użyjesz go do dekoracji).
14.Na wierzchu warstwy kremu ułóż wiśnie: albo tylko na brzegu, z którego będziesz zwijać ciasto, albo na całej powierzchni.
Ostrożnie zwiń ciasto w rulon: miejscami będzie się kruszyć, ale zachowa swój kształt.
Zawiń roladę w papier do pieczenia i włóż do lodówki na 1-2 godziny. Będą twardsze i łatwiejsze do krojenia.
17.Zdjąć rolkę z papieru do pieczenia. Wygładzić końce i udekorować kremem oraz kilkoma wiśniami.
18.Porcjować i podawać.
Jeśli chcesz poeksperymentować, możesz przygotować roladę z innymi wariantami kremów (np. z bitą śmietaną, słodką śmietaną i przecierem owocowym, słodką śmietaną i twarożkiem, kremem waniliowym, twarożkiem cytrynowym/pomarańczowym) i owoców. Odkryjesz idealną kombinację dla siebie!
Należy zauważyć, że świeże owoce są używane wyłącznie do dekoracji w wyrobach cukierniczych i tak są pokrywane polewą cukrową i żelatyną, aby się nie utleniały. A jeśli są częścią nadzienia, to koniecznie muszą być ugotowane. Można również dodawać świeże owoce do deserów w domu (tak jak my to zrobiliśmy), ale należy pamiętać, że będą one miały krótszy termin przydatności do spożycia i trzeba będzie je zjeść wcześniej.
Jest to niezwykle delikatny deser, który rozpływa się w ustach! Naprawdę musisz to zrobić latem!