Delikatne, słodkie i pikantne smakołyki, które będziesz chciał przygotowywać każdego ranka. Pasztet z wątróbki kurczaka z migdałami z pewnością Cię oczaruje. Doskonały na świeżym chlebie.

- 500 g pieczonego kurczaka
- 200 g masła
- 2 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml bitej śmietany
- 100 ml białego wina
- 1 jajko (L)
- 2 sztuki musztardy pełnotłustej
- 2 szt. miodu
- 2 garście grubo posiekanych migdałów
- sól, pieprz czarny mielony, majeranek, tymianek
Umyj i pokrój pieczeń na mniejsze kawałki.
2. Roztopić masło w rondlu na średnim ogniu, dodać posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Smażyć je na złoty kolor i dodać pieczenie (nie solić ani nie pieprzyć, aby pieczenie nie stwardniały). Gdy pieczeń zmięknie, dodaj śmietanę i wino. Gotować na wolnym ogniu przez minutę.
3. Następnie masę z garnka przełożyć do blendera, dodać: jajka, musztardę, miód, sól, czarny pieprz, majeranek i tymianek i zmiksować. Spróbować i doprawić do smaku. Na koniec wmieszać posiekane i suche prażone migdały.
4. Umieść pasztet w szczelnie zamykanym pojemniku i schładzaj go w lodówce przez co najmniej 30 minut.