Strona główna PRZEPISY Pasztet z wątróbki z kurczaka z migdałami, słodko-słona przyjemność, każdy może to...

Pasztet z wątróbki z kurczaka z migdałami, słodko-słona przyjemność, każdy może to zrobić

Delikatne, słodkie i pikantne smakołyki, które będziesz chciał przygotowywać każdego ranka. Pasztet z wątróbki kurczaka z migdałami z pewnością Cię oczaruje. Doskonały na świeżym chlebie.

Paštika z kuřecích jater s mandlemi, sladká a slaná dobrota, zvládne to každý
Źródło: iStockphoto

 

  • 500 g pieczonego kurczaka
  • 200 g masła
  • 2 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml bitej śmietany
  • 100 ml białego wina
  • 1 jajko (L)
  • 2 sztuki musztardy pełnotłustej
  • 2 szt. miodu
  • 2 garście grubo posiekanych migdałów
  • sól, pieprz czarny mielony, majeranek, tymianek

 

Umyj i pokrój pieczeń na mniejsze kawałki.

2. Roztopić masło w rondlu na średnim ogniu, dodać posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Smażyć je na złoty kolor i dodać pieczenie (nie solić ani nie pieprzyć, aby pieczenie nie stwardniały). Gdy pieczeń zmięknie, dodaj śmietanę i wino. Gotować na wolnym ogniu przez minutę.

3. Następnie masę z garnka przełożyć do blendera, dodać: jajka, musztardę, miód, sól, czarny pieprz, majeranek i tymianek i zmiksować. Spróbować i doprawić do smaku. Na koniec wmieszać posiekane i suche prażone migdały.

4. Umieść pasztet w szczelnie zamykanym pojemniku i schładzaj go w lodówce przez co najmniej 30 minut.