Ten przepis jest przeznaczony dla tych, którzy nie chcą spędzać dużo czasu przy kuchence, ale mimo to chcą mieć smaczne i soczyste klopsiki. Są one łatwe do przygotowania z łatwo dostępnych składników, a przy tym doskonale smakują. Wszyscy będą prosić o więcej porcji!
[co_będzie_nasze_potrzeby]
(Na 10 klopsików)
- 500 g mięsa mielonego
- 2 ziemniaki (200 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 kromki chleba (80 g)
- 150 ml mleka
- 1-2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- mielony czarny pieprz – do smaku
[jak_będziemy_przestrzegać].
Chleb połamać na kawałki i umieścić w misce. Zalej je mlekiem i pozostaw do nasiąknięcia. Następnie przełożyć je do misy blendera i bardzo dobrze zmiksować.
2. Pokrój cebulę i czosnek na kawałki. Włóż je do blendera i zmiksuj na puree.
Zetrzeć surowe ziemniaki na tarce o małych oczkach.
4. Umieść mięso mielone w głębokiej misce. Dodać starte ziemniaki, zmiękczony i przetarty chleb, przecier z cebuli i czosnku, sól i mielony czarny pieprz (do smaku). Bardzo dobrze wymieszać.
5. Dodać sfermentowaną kwaśną śmietanę. Dobrze wymieszać i zagnieść masę, ubijając ją o ścianki miski.
6. Uformować z masy owalne lub okrągłe placki. Ułóż je na posmarowanej olejem blasze do pieczenia.
7. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
8. Wyjąć z piekarnika i dobrze wysmarować masłem.
9. Następnie kontynuuj pieczenie przez kolejne 15-20 minut w temperaturze 200°C.
10. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj je roztopionym masłem z patelni za pomocą silikonowego pędzelka.
11. Przełożyć klopsiki na talerz.
Podawać z ulubionymi dodatkami.