Muffiny z serkiem śmietankowym to prawdziwa uczta! Ich przygotowanie jest szybkie i łatwe. Znikają z talerza w mgnieniu oka!

[prima_chef]
Muffiny z serkiem śmietankowym
[co_będzie_nasze_potrzeby]
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 140 g serka śmietankowego
- 150 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 180 g mąki zwykłej
- 1 saszetka cukru waniliowego
[how_will_we_proceed]
Jajka, cukier puder i cukier waniliowy ubić mikserem do uzyskania puszystej i białej masy.

2. Dodaj zmiękczone masło. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Dodać serek śmietankowy. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wyrabiaj ciasto szpatułką lub łopatką, aż będzie gładkie i bez grudek.

5. Przełóż ciasto do foremek na muffinki i wypełnij je do 2/3 objętości (możesz użyć do tego celu woreczka do dekoracji). Jeśli foremki nie są silikonowe, należy je wcześniej wysmarować masłem lub włożyć do nich papierowe foremki.


6. Piec muffiny przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdzić, czy są gotowe, wbijając w nie wykałaczkę.
7. Pozostawić je do ostygnięcia, a następnie wyjąć z foremek.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis na babeczki z serkiem śmietankowym, podziel się nim ze znajomymi! Może ci się spodobać: Ciasto owocowe, które po prostu rozpływa się w ustach. Zdecydowanie zapisz ten przepis!