Szukasz słodkiej inspiracji do popołudniowej kawy? Czy chciałbyś spróbować czegoś nowego? W takim razie trafiłeś we właściwe miejsce! Dziś wspólnie upieczemy fantastyczne bułeczki drożdżowe, wypełnione czekoladą! Przygotowanie tego smakołyku jest bardzo proste dzięki załączonemu przepisowi ze zdjęciem i instrukcjom wideo.
Czy już zaczynasz się ślinić? Załóż więc czapkę szefa kuchni, weź kuchenkę i razem przygotujmy te fantastyczne drożdżowe bułeczki z czekoladowym nadzieniem!
Więcej wspaniałych przepisów znajdziesz również na naszej stronie na Facebooku Prima Kuchařka.
Jeśli masz ochotę na słodkie przysmaki, koniecznie spróbuj tego ciasta z kretem!
Pyszny przepis na bułeczki drożdżowe:
Czego potrzebujemy:
- 200 ml mleka
- 10 g drożdży
- 20 g cukru
- 500 g mąki zwykłej
- 1 jajko
- 80 g cukru
- 100 g masła
- 150 g ciemnej czekolady
- 150 g białej czekolady
- cukier puder (do posypania)
Jak postępować:
1) Wymieszać mąkę, cukier, jajka i roztopione masło.
2) W drugiej misce wymieszać mleko, drożdże i 80 g cukru. Mieszanka.
3) Na koniec wymieszaj obie mieszanki.
4) Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia pod ręcznikiem na 60 minut.
5) Następnie podzielić ciasto na około 10-12 równych kawałków.
6) Zrób takie kulki. Pozostawić je na 20 minut pod ręcznikiem.
7) Następnie rozwałkować kulki.
8) Na wierzchu ułożyć czekoladę i zwinąć w bułeczki.
9) Pojedyncze bułeczki wyłożyć na blachę i ponownie odstawić pod ręcznikiem na 20 minut.
10) Po upływie czasu, posmarować szczoteczką jajko.
11) Piec w temperaturze 165 stopni przez około 35 minut.