Włoska szarlotka jest szybka, smaczna i pyszna. Jego powierzchnia jest pokryta chrupiącą, brązową skórką. Przygotowuje się go z prostych i łatwo dostępnych składników. Radzimy, jak je przygotować! Nie pożałujesz!
- 2-3 żółtka jaj
- 100 g cukru (+3 łyżki – do posypania ciasta przed pieczeniem)
- 50 g masła
- 125 ml mleka
- 1/3 łyżeczki soli
- 8 g cukru waniliowego
- 180 g mąki zwykłej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 jabłka
- cukier puder – do dekoracji
Żółtka i cukier ubić mikserem do uzyskania puszystej i białej masy.
2. Następnie dodajemy 25 g roztopionego i ostudzonego masła, mleko, sól, cukier waniliowy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Przełóż ciasto do okrągłej blaszki o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie.
4. Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Pokrój je na plasterki i ułóż na cieście w naczyniu, dociskając je do ciasta.
5. Powierzchnię ciasta polej 25 g roztopionego i ostudzonego masła. Posypać 3 łyżkami cukru.
6. Piec ciasto przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
7. Ostudzić i przełożyć na talerz. Posypać cukrem pudrem.
8. Pokrój szarlotkę na plastry i podawaj!