Strona główna PRZEPISY Bez pieczenia czekoladowo-kokosowe kulki z wiśniami – szybkie i smaczne

Bez pieczenia czekoladowo-kokosowe kulki z wiśniami – szybkie i smaczne

Czereśnie ukryte w słodkim cieście czekoladowym i obtoczone w aromatycznym kokosie. Ale kto może się oprzeć? Jak najszybciej wypróbuj te czekoladowo-kokosowe kulki bez pieczenia z wiśniami.

Nepečené čokoládovo-kokosové kuličky s višněmi, rýchle, chutné a vynikající
Źródło: iStockphoto

[co_będzie_nasze_potrzeby]

  • 250 g herbatników
  • 1/2 łyżki kakao
  • 50 g zmielonych lub posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 ml rumu
  • 100 ml mocnej kawy
  • 2 łyżki dżemu lub marmolady
  • 1 filiżanka kompotu wiśniowego
  • rozdrobniony kokos do obłożenia papierowych babeczek

[jak_będziemy_przestrzegać].

Herbatniki pokruszyć do miski, dodać kakao i zmielone lub posiekane orzechy włoskie. Umieść czekoladę i masło w innej misce i rozpuść je w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Następnie przelej ją do miski i dodaj rum, kawę i dżem lub marmoladę. Dobrze wymieszać i w razie potrzeby dodać sok z kompotu wiśniowego. Jeśli masz kompot wiśniowy z pestkami, wydryluj wiśnie.

2. Z masy uformować kulki – do każdej kulki włożyć 1 wiśnię. Obtocz kulki w rozdrobnionym kokosie i pozostaw do odpoczynku.