Szybkie, smaczne i bardzo delikatne ciasto naleśnikowe bez pieczenia z czekoladą i bitą śmietaną! Taki właśnie jest ten wspaniały deser, który zawsze pomoże Ci wyjść z kłopotów, gdy musisz przygotować szybki deser.
[prima_chef]
Ciasto naleśnikowe bez pieczenia z czekoladą i bitą śmietaną
[co_zostanie_wykorzystane].
Na ciasto:
- 170 g mąki zwykłej
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 70 ml rafinowanego oleju słonecznikowego
- 130 ml mleka
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 11 g proszku do pieczenia
Na bitą śmietanę:
- 800 ml bitej śmietany 30-35 %.
- 4 łyżki cukru pudru
Na krem:
- 180 ml wody
- 1 łyżka mleka skondensowanego
Inne: czekolada (do dekoracji)
Jak będziemy postępować:- Przygotuj ciasto: ubij jajka, cukier i cukier waniliowy trzepaczką do uzyskania gładkiej masy. Dodaj szczyptę soli i rafinowany olej słonecznikowy. Bardzo dobrze wymieszać. Stopniowo (w dwóch partiach) dodawać mleko i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj szpatułką, aż powstanie gładkie ciasto.
- Rozgrzej patelnię o średnicy 22 cm i posmaruj ją olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Na powierzchni rozprowadzić dużą chochlę ciasta. Przykryj patelnię pokrywką i smaż ciasto na małym lub średnim ogniu, aż będzie gotowe. Następnie przerzucić na drugą stronę i smażyć aż do uzyskania pożądanego efektu, nadal pod przykryciem.
- Z przygotowanego ciasta zrobiliśmy 5 naleśników. Pozostawić je do ostygnięcia.
- Przygotuj syrop: zmieszaj letnią wodę z mlekiem skondensowanym.
- Przygotować krem: Ubij mikserem bitą śmietanę (zimną, wyjętą z lodówki) i cukier puder, aż do uzyskania sztywnej piki.
- Zmontować ciasto: Naleśniki układać w stosy, skropić syropem i posmarować bitą śmietaną.
- Posmaruj wierzch i brzegi ciasta bitą śmietaną.
- Posypać ciasto startą czekoladą.
- Porcjuj i podawaj!
[receive_dobrou_chut]
Jeśli spodobał Ci się ten inspirujący przepis na ciasto naleśnikowe bez pieczenia z czekoladą i bitą śmietaną, podziel się nim ze znajomymi! Polecamy również to wspaniałe w smaku ciasto ciasteczkowe – nie wymaga pieczenia!