Słodkie kulki sernikowe to prosty i pyszny deser bez pieczenia! Kompozycja twarogu, chleba kruchego, czekolady, orzechów i karmelu jest niezwykła. Zrobiliśmy dwie wersje: z kruchymi ciasteczkami i z ciasteczkami Oreo.
W oryginalnym przepisie słodki twaróg zastępuje się serkiem śmietankowym, takim jak Philadelphia, Hochland itp. Można je stosować w tych samych proporcjach. Świetną alternatywą jest jednak słodki serek śmietankowy o smaku waniliowym.
[prima_chef]
Słodkie kulki sernikowe bez pieczenia
[co_będzie_nasze_potrzeby]
(dla 15 sztuk):
- 200 g słodkiego twarożku o smaku waniliowym (w temperaturze pokojowej)
- 100 g pokruszonych herbatników lub herbatników Oreo
- 180-200 g czekolady
- garść posiekanych orzechów
- 35 g sosu karmelowego lub 12 miękkich karmelków rozpuszczonych w 2 łyżkach mleka
[jak_będziemy_przestrzegać].
Słodki twaróg umieścić w głębokiej misce (jeśli w sklepie nie można kupić miękkiego twarogu o smaku waniliowym, należy go przecedzić przez drobne sito i doprawić waniliną/ cukrem waniliowym/ esencją waniliową lub ekstraktem).
2) Pokrusz ciasteczka (zrobiliśmy 2 porcje – z kruszonką i ciasteczkami Oreo).
3. Dodaj pokruszone ciasteczka do miski z twarogiem (zachowaj 1-2 łyżeczki ciasteczek Oreo do dekoracji). Bardzo dobrze wymieszać.
4. Z masy uformuj kulki – wielkości małego orzecha włoskiego (my uformowaliśmy każdą kulkę z około ½ łyżeczki masy). Umieść je na talerzu lub tacy, którą można łatwo umieścić w zamrażarce.
Biała kompozycja jest łatwa do kształtowania i nie klei się. A kompozycja czekoladowa (z ciasteczkami Oreo) jest bardziej miękka dzięki nadzieniu między ciasteczkami: dlatego przed formowaniem można ją zostawić na chwilę w lodówce.
5. Umieść miskę z kulkami w zamrażarce na 15 minut.
6. W międzyczasie rozpuść czekoladę. Wlej wodę do rondla i doprowadź ją do wrzenia. Połamaną czekoladę umieścić w żaroodpornej misce. Umieść ją na powierzchni garnka z dala od ognia, tak aby spód czekolady nie dotykał gorącej wody. Zmniejsz ogień i poczekaj, aż czekolada się rozpuści, regularnie mieszając). Należy uważać, aby miska i łopatka były całkowicie suche, ponieważ czekolada może się zsiadać w kontakcie z rozlaną wodą.
7. Gdy czekolada jest gorąca, zanurz w niej kulki za pomocą szpatułki i widelca. Pozwól, aby nadmiar czekolady ściekł. Jeśli czekolada zacznie gęstnieć w misce, podgrzej ją jeszcze trochę.
8. Gdy czekolada na kulkach jeszcze nie zastygnie, posyp je orzechami (te białe) i pokruszonymi ciasteczkami Oreo (te czekoladowe).
9. Jeśli chcesz, możesz udekorować kulki sosem karmelowym. Jeśli chcesz, aby karmel był miękki, podgrzej go trochę w mikrofalówce i wymieszaj z niewielką ilością mleka (uważaj, aby go nie przypalić).
10. Za pomocą widelca posypać karmelem białe kulki.
11. Umieść kulki w lodówce na 15-20 minut (lub dłużej), aby stwardniały. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
Podziel się tym przepisem na słodkie kulki sernika bez pieczenia z przyjaciółmi! Może ci się też spodobać: niepieczone kulki MARGOT, które pokochają wszyscy
.