Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Spróbuj wspaniałego curry z ciecierzycą, ziemniakami i kalafiorem – wypełni i nada zapach całemu domowi. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a Ty masz pyszny, pełnowartościowy obiad.
[co_będzie_nasze_potrzeby]
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 łyżka stołowa świeżo startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
- 2 łyżki stołowe pasty curry
- 2 łyżki stołowe mleka kokosowego
- 2 puszki mleka kokosowego
- 4 duże ziemniaki
- 1 kawałek kalafiora
- 1 puszka ciecierzycy
- sól, sok z limonki, miód, kolendra
[jak_będziemy_przestrzegać].
W dużym garnku podsmażyć na maśle drobno posiekaną cebulę. Stopniowo dodawać i mieszać: imbir, zmiażdżony czosnek, przecier, pastę curry i mleko kokosowe.
2. Następnie do bulgoczącej masy dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodaj kalafiora i ciecierzycę podzielone na mniejsze części. Doprawić curry solą i gotować, pod przykryciem, na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut.
3. Na koniec doprawiamy odrobiną miodu, odświeżamy sokiem z limonki i posypujemy świeżą kolendrą.