Nie musisz koniecznie smażyć, gotować ani piec soczystych roladek z udek kurczaka, możesz je ugotować na parze. Są po prostu niesamowite! Przygotuj je i rozpieść swoich bliskich pożytecznym i smacznym przysmakiem!
.
- 4-5 udek z kurczaka
- Kilka małych ząbków czosnku
- 1-2 łyżki stołowe sosu sojowego
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
Do przygotowania farszu:
- 3 średnie cebule
- 2 średnie marchewki
- olej – do smażenia
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- Inne: warzywa – do podania
.
Umyj i osusz udka z kurczaka.
2.Ość każdą nogę: najpierw wykonaj okrężne nacięcie u dołu, aby uzyskać kość. Następnie przeciąć ją wzdłuż kości, stopniowo oddzielając ją od mięsa.
3.Umieść oczyszczone z kości udka na desce do mięsa i lekko je postukaj.
4.Umieść przygotowane mięso w głębokiej misce. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, sól i mielony czarny pieprz do smaku. Wymieszaj dobrze rękami, aby rozprowadzić przyprawę po wszystkich kawałkach mięsa.
Pozwól kurczakowi marynować się przez 15-20 minut.
6.Przygotować farsz: Cebulę pokroić w kostkę, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmaż je na niewielkiej ilości oleju, aż cebula stanie się przezroczysta. Posolić i popieprzyć do smaku mielonym czarnym pieprzem.
7.Zdejmij farsz z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
8.Uformuj wałki. Na wierzchu rozsmarować cienką warstwę farszu i zwinąć w rulon. Zawinąć rolki w folię.
9.Wlej wodę do garnka i napełnij go w około 1/3. Umieść na jej powierzchni sito do gotowania na parze i poczekaj, aż woda się zagotuje.
10.Umieścić wałki na sicie.
11.Przykryj je pokrywką i gotuj na parze przez 30 minut.
Pozwól im lekko ostygnąć, a następnie wyjmij je z folii.
Roladki z kurczaka pokroić na kawałki.
14.Posypać posiekanymi warzywami i podawać z ulubionym daniem dodatkowym!
Życzymy dobrego smaku!