Strona główna PRZEPISY Przepis na domowy chleb od naszego czytelnika: jego smak Cię zachwyci!

Przepis na domowy chleb od naszego czytelnika: jego smak Cię zachwyci!

Dzisiejszy przepis, na domowy chleb orkiszowy z mąki zwykłej, został zapożyczony z naszej grupy na Facebooku Książka kucharska Prima od naszej czytelniczki Jany Podolákovej Burkartovej, dziękujemy. W tej grupie możesz również podzielić się z nami swoim ulubionym przepisem. Wystarczy dodać ładne zdjęcie ze składnikami i przetworzyć. Ten przepis zamieścimy w naszym magazyn przepisów. Możesz również podzielić się z nami i innymi czytelnikami tej grupy tym, co jesz dziś na obiad lub jaki smakołyk przygotowujesz na przyjęcie urodzinowe.

Ale teraz wracamy do dzisiejszego przepisu. Jeśli raz spróbujesz tego domowego chleba, pokochasz go od razu i nie będziesz nawet pamiętał o kupnym. Przygotowanie jest bardzo łatwe i proste. Czy już się ślinisz? Przygotujmy razem ten orkiszowy chleb!

Więcej wspaniałych przepisów znajdziesz również na naszej stronie na Facebooku Prima Kuchařka.

Recept na domácí chléb ze špaldové hladké mouky
Źródło: Książka kucharska Prima

Jeśli masz ochotę na słodkie przysmaki, koniecznie spróbuj tego ciasta z kretem!


Pyszny przepis na domowy chleb chrupki:

Czego potrzebujemy:

  • 700 g gładkiej mąki orkiszowej
  • półtorej łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • pół torebki ziaren słonecznika
  • 1 i pół torebki drożdży suszonych
  • pół litra ciepłej wody

Jak postępować:

1) Na początku wystarczy wymieszać wszystkie składniki, aby uzyskać gładkie ciasto, włożyć je do okrągłej formy i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę.

2) Po tym czasie ciasto posmarować olejem i posypać nasionami.

3) Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.

4) Po zakończeniu pieczenia pozostawić pod przykryciem do zaparowania. Następnie pozostaw do ostygnięcia i gotowe!

Slunečnicová semínka můžeme nahradit například sezamovýma.
Ziarna słonecznika można zastąpić na przykład ziarnami sezamu. Źródło: Książka kucharska Prima