Szukasz inspiracji na smaczny i szybki poczęstunek? Czy chciałbyś spróbować czegoś nowego? W takim przypadku trafiłeś we właściwe miejsce! Dziś wspólnie przygotujemy smaczne bułeczki z nadzieniem jabłkowym. Dzięki załączonemu przepisowi ze zdjęciem przygotowanie jest, jak już wspomnieliśmy, bardzo proste i oszczędza czas!
Czy już zaczynasz się ślinić? Załóż więc czapkę kucharską, weź kuchenkę i przygotujmy razem te pyszne bułeczki z nadzieniem jabłkowym!
Więcej wspaniałych przepisów znajdziesz również na naszej stronie na Facebooku Prima Kuchařka.
Jeśli masz ochotę na więcej dobroci, koniecznie spróbuj tych kulek serowych!
Pyszny przepis na bułeczki z nadzieniem jabłkowym:
Co będzie nam potrzebne:
- 200 ml mleka
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 10 g drożdży suszonych
- 500 g mąki zwykłej
- 100 ml roztopionego masła
- dżem jabłkowy (może być zastąpiony innym rodzajem)
- 1 jajko (do posmarowania)
- szczypta sody oczyszczonej
Jak postępować:
1) Na początku wymieszać mleko, jajka, drożdże i cukier. Dokładnie wymieszać.
2) Dodać masło i mąkę. Wyrób gładkie ciasto.
3) Pozostawić do wyrośnięcia pod ręcznikiem na 45 minut.
4) Następnie podzielić ciasto na około 10 równych kawałków.
5) Rozwałkować każdy kawałek ciasta i dodać dżem.
6) Złożyć jak na zdjęciu i zwinąć w rulon.
7) Dodaj sodę oczyszczoną do wody i doprowadź ją do wrzenia. Następnie włóż nasze bułki i duś je przez chwilę.
8) Gdy bułki będą już gotowe, odciąć wierzch i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem.
9) Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut.