Strona główna PRZEPISY Smaczny deser z czekoladą i kremem śmietankowym – doskonałe uzupełnienie filiżanki kawy

Smaczny deser z czekoladą i kremem śmietankowym – doskonałe uzupełnienie filiżanki kawy

Kolejne ciasto, które powstało w wyniku eksperymentów w kuchni i tego, co zostało w szafkach i lodówce. Chyba coraz bardziej podoba mi się ta metoda tworzenia – ciasto wyszło wspaniałe. Jak najszybciej wypróbuj ten smaczny deser z czekoladą i śmietaną kremówką.

mušketýr
Źródło: prostyprzepisna.pl

Co będzie nam potrzebne:

Podstawy:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5-6 łyżek cukru pudru

KREM I:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżeczki kakao

KREM II:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 0,5 szklanki cukru pudru

NEXT:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej zalana 1/4 szklanki wrzącej wody

Białka ubić na sztywno.

2. Stopniowo dodawaj cukier puder i mieszaj do rozpuszczenia.

3. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas mieszając.

4. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

5. Wlej ciasto do formy do pieczenia wyłożonej papierem i wstaw biszkopt do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut.

6. Przygotuj krem: pokruszoną czekoladę z 1/4 szklanki śmietanki i kakao umieść w rondelku i mieszaj, aż powstanie gładka, jednolita masa czekoladowa.

Żelatynę zalać minimalną ilością wrzącej wody i dobrze wymieszać, a następnie odstawić do ostygnięcia.

8. Wmieszaj resztę śmietany.

Do żelatyny dodać 1-2 łyżki wymieszanego kremu i wymieszać, a następnie dodać resztę kremu i wymieszać.

10. Następnie do żelatyny dodaj 2-3 łyżki zmiksowanej śmietany i wymieszaj. Wmieszaj resztę śmietany.

Do żelatyny dodaj 1-2 łyżki zmiksowanej śmietany i wymieszaj, a następnie dodaj resztę śmietany i wymieszaj.

10. Następnie do rozpuszczonej czekolady dodać 2-3 łyżki śmietany i wymieszać.

11. Dodaj krem czekoladowy do śmietany i dobrze wymieszaj.

Zanurz biszkopt w ponczu, a następnie wylej go na biszkopt i wstaw tort do lodówki, aby masa zastygła.

Przygotować krem: ubić śmietanę na sztywno.

14) Dodać cukier puder i mascarpone.

Gotowym kremem posmarować ciasto i ponownie wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować startą czekoladą.

mušketýr
Źródło: prostyprzepisna.pl

INSTRUKCJE WIDEO TUTAJ:

Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.