Pyszne danie z ziemniaków, które jest bardzo proste w przygotowaniu, ale jest brązowe, smaczne i ma chrupiącą skórkę. Wszyscy pokochają te pyszne pieczone ziemniaki. Jak najszybciej wypróbuj tę nową przystawkę.
Co będzie nam potrzebne:
- 1 kg ziemniaków (już obranych)
- 1 cebula
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- czarny pieprz – do smaku
- 1-2 łyżki stołowe skrobi
- 40 ml oleju
Jak będziemy postępować:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebulę na tarce o małych oczkach.
2. Dodaj zmiażdżony czosnek, sól, czarny pieprz i jajko, a następnie bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Nie zalecamy dodawania żadnych dodatkowych przypraw, aby nie zmieniać smaku ziemniaków.
3. Następnie dodaj skrobię i ponownie wymieszaj.
4) Formę wysmarować 20 ml oleju, przełożyć do niej ziemniaki, wyrównać powierzchnię, wlać pozostałe 20 ml oleju i równomiernie rozprowadzić za pomocą pędzelka. Dzięki temu ziemniaki nabiorą złotego koloru.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 50-60 minut.
Jeśli chcesz usunąć płyn z ziemniaków, dodaj 100 ml śmietany do gotowania. Ewentualnie można najpierw podsmażyć cebulę, a następnie dodać ją do ziemniaków.
Ziemniaki można podawać same lub jako dodatek do dań mięsnych. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Życzymy dobrego smaku!