Szukasz inspiracji na łatwe i szybkie śniadanie lub kolację? Czy masz w domu kilka kawałków ziemniaków? W takim przypadku trafiłeś we właściwe miejsce! Dziś zrobimy razem pyszne placki ziemniaczane z jajkiem. Ich konsystencja może przypominać bardzo znane i smaczne bajgle. Przygotowanie tego ziemniaczanego przysmaku zajmie Ci nie więcej niż 15 minut! Ponadto, dzięki załączonemu przepisowi ze zdjęciem i instrukcjom wideo, każdy może go przygotować!
Czy zainspirowaliśmy Cię tym pomysłem na śniadanie lub kolację? Załóż więc czapkę kucharską, weź do ręki garnek i przygotujmy razem te pyszne placki ziemniaczane z jajkiem!
Więcej wspaniałych przepisów znajdziesz również na naszej stronie na Facebooku Prima Kuchařka.
Jeśli masz ochotę na więcej dobroci, koniecznie spróbuj tych domowych pączków!
Doskonały przepis na domowy bajgiel:
Czego potrzebujemy:
- 4 szt. ziemniaków
- 4 jajka
- cebula dymka
- 120 g szynki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki stołowe mąki zwykłej
Jak postępować:
1) Zacznij od starcia ziemniaków na tarce.
2) Starte ziemniaki „umyć” w wodzie.
3) Następnie posiekać cebulę i szynkę.
4) Dodać do ziemniaków.
5) W następnym kroku należy oddzielić białka od żółtek. Białka włożyć do masy ziemniaczanej, a żółtka do talerza wysmarowanego olejem.
6) Doprawić masę ziemniaczaną solą i pieprzem i dodać mąkę. Dokładnie wymieszać.
7) Na koniec wystarczy uformować na patelni pojedyncze placki z dziurką w środku (bajgiel). Na środku umieść żółtko jajka.
8) Smażyć z obu stron.
9) Jeśli chcesz uzyskać ładne, puszyste żółtko, najpierw usmaż placki z obu stron, a następnie dodaj samo żółtko.