Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na ciasto waniliowe z dżemem malinowym. Nie czekajcie na nic i spieszcie się z przygotowaniami, zanim będzie za późno – każdy początkujący kucharz i kucharka to potrafią. Bez względu na to, czy popołudniową kawę pije się w samotności, czy zaprasza przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego pysznego deseru.
Co będzie nam potrzebne:
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 200 g masła
- 1,5 szklanki kefiru
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 g cukru waniliowego
- dżem malinowy – do smaku.
Jak będziemy postępować:
Wbij jajka do głębokiej miski. Dodać cukier tostowy, cukier waniliowy i ubijać trzepaczką do uzyskania gładkiej masy.
2. Dodaj roztopione i ostudzone masło. Wymieszać.
3. Dodać kefir. Wymieszać.
4. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Bardzo dobrze wymieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki.
5. Połowę ciasta przełożyć na standardową blachę (30 x 40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie.
6. Na cieście rozsmarować warstwę dżemu malinowego (można zastąpić go mrożonymi malinami).
7. Przykryj wszystko pozostałym ciastem i rozprowadź równomiernie.
8. Piec ciasto przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
9. Pozostawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.