Połączenie brzoskwiń i śliwek jest idealne. W dzisiejszym przepisie pokażemy Wam brzoskwiniowo-śliwkowe podpłomyki z ciasta francuskiego, w których wystarczy pokroić ciasto na kwadraty, włożyć świeże owoce, upiec i gotowe! Smak najlepiej wydobywa się, gdy podpłomyki są podawane na ciepło. Są pyszne także na zimno, ale na gorąco mają szczególny urok!
[prima_chef]
Podpłomyki brzoskwiniowo-śliwkowe z ciasta francuskiego
[co_będzie_nasze_potrzeby]
- 1 opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego
- 3 szt. brzoskwini
- 3 szt. śliwek
- winogrona
- dżem (do smaku)
- jajko do posmarowania
[jak_będziemy_przestrzegać].
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Umyj, osusz i wydrąż owoce. Następnie pokrój je na nagietki.
- Rozłóż ciasto francuskie i pokrój je na 12 kwadratów.
- Posmaruj środek każdego kwadratu odrobiną dżemu i ułóż na nim owoce.
- Ułóż podpłomyki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj brzegi ubitym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
[receive_good_taste]
Jeśli spodobał Ci się ten przepis na babeczki z ciasta francuskiego z brzoskwinią i śliwką, podziel się nim ze znajomymi! Spróbuj też tych tradycyjnych kulek z ciasta ziemniaczanego ze śliwkami – jak u babci!