Strona główna PRZEPISY Brzoskwiniowo-śliwkowy podpłomyk z ciasta francuskiego – ułóż, upiecz i smakołyk gotowy!

Brzoskwiniowo-śliwkowy podpłomyk z ciasta francuskiego – ułóż, upiecz i smakołyk gotowy!

Połączenie brzoskwiń i śliwek jest idealne. W dzisiejszym przepisie pokażemy Wam brzoskwiniowo-śliwkowe podpłomyki z ciasta francuskiego, w których wystarczy pokroić ciasto na kwadraty, włożyć świeże owoce, upiec i gotowe! Smak najlepiej wydobywa się, gdy podpłomyki są podawane na ciepło. Są pyszne także na zimno, ale na gorąco mają szczególny urok!

Broskvovo-švestkové koláčky z listového těsta
Źródło: lollyjane.com

[prima_chef]


Podpłomyki brzoskwiniowo-śliwkowe z ciasta francuskiego

[co_będzie_nasze_potrzeby]

  • 1 opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego
  • 3 szt. brzoskwini
  • 3 szt. śliwek
  • winogrona
  • dżem (do smaku)
  • jajko do posmarowania

[jak_będziemy_przestrzegać].

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  • Umyj, osusz i wydrąż owoce. Następnie pokrój je na nagietki.
  • Rozłóż ciasto francuskie i pokrój je na 12 kwadratów.
  • Posmaruj środek każdego kwadratu odrobiną dżemu i ułóż na nim owoce.
  • Ułóż podpłomyki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj brzegi ubitym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.

[receive_good_taste]

Jeśli spodobał Ci się ten przepis na babeczki z ciasta francuskiego z brzoskwinią i śliwką, podziel się nim ze znajomymi! Spróbuj też tych tradycyjnych kulek z ciasta ziemniaczanego ze śliwkami – jak u babci!