Ciasto francuskie zapiekane z delikatnym pesto szpinakowym i kwaśną śmietaną, zwieńczone świeżą bryndzą… Taki właśnie jest dzisiejszy szybki placek z bryndzą i szpinakiem. Nie można się oprzeć!
[prima_chef]
Szybkie ciasto z bryndzą i szpinakiem
[co_będzie_nasze_potrzeby]
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 filiżanka kwaśnej śmietany
- 1 opakowanie młodego szpinaku
- 2 sztuki czosnku
- 100 g bryndzy
- sól, mielony czarny pieprz do smaku
- świeże zioła do smaku
[jak_będziemy_przestrzegać].
- Nasmaruj formę do pieczenia ciasta 1 łyżką oliwy z oliwek.
- Rozwałkuj ciasto francuskie na okrąg o średnicy około 2 cm większej niż średnica formy i wyłóż nim boki i brzegi formy.
- Posmaruj ciasto kwaśną śmietaną i dopraw lekko solą i pieprzem.
- Umyj liście szpinaku pod bieżącą wodą, osusz je i umieść w blenderze. Dodaj czosnek, 1 łyżkę oleju, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko razem i nałóż warstwę kwaśnej śmietany.
- Piec to warstwowe ciasto w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180°C.
- Na jeszcze gorący placek pokruszyć bryndzę, dodać całe zioła do smaku i podawać.
[receive_good_taste]
Jeśli spodobał Ci się ten przepis na ciasto bryndza-szpinak, podziel się nim ze znajomymi! Wypróbuj także ten przepis na pięknie kolorowe naleśniki szpinakowe z twarogiem i suszonymi pomidorami.