Strona główna PRZEPISY Szybkie ciasto z bryndzą i szpinakiem – połączenie smaków, któremu nie można...

Szybkie ciasto z bryndzą i szpinakiem – połączenie smaków, któremu nie można się oprzeć!

Ciasto francuskie zapiekane z delikatnym pesto szpinakowym i kwaśną śmietaną, zwieńczone świeżą bryndzą… Taki właśnie jest dzisiejszy szybki placek z bryndzą i szpinakiem. Nie można się oprzeć!

Rychlý brynzovo-špenátový koláč
Źródło: mouthhalffull.com

[prima_chef]


Szybkie ciasto z bryndzą i szpinakiem

[co_będzie_nasze_potrzeby]

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 filiżanka kwaśnej śmietany
  • 1 opakowanie młodego szpinaku
  • 2 sztuki czosnku
  • 100 g bryndzy
  • sól, mielony czarny pieprz do smaku
  • świeże zioła do smaku

[jak_będziemy_przestrzegać].

  • Nasmaruj formę do pieczenia ciasta 1 łyżką oliwy z oliwek.
  • Rozwałkuj ciasto francuskie na okrąg o średnicy około 2 cm większej niż średnica formy i wyłóż nim boki i brzegi formy.
  • Posmaruj ciasto kwaśną śmietaną i dopraw lekko solą i pieprzem.
  • Umyj liście szpinaku pod bieżącą wodą, osusz je i umieść w blenderze. Dodaj czosnek, 1 łyżkę oleju, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko razem i nałóż warstwę kwaśnej śmietany.
  • Piec to warstwowe ciasto w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 180°C.
  • Na jeszcze gorący placek pokruszyć bryndzę, dodać całe zioła do smaku i podawać.

[receive_good_taste]

Jeśli spodobał Ci się ten przepis na ciasto bryndza-szpinak, podziel się nim ze znajomymi! Wypróbuj także ten przepis na pięknie kolorowe naleśniki szpinakowe z twarogiem i suszonymi pomidorami.