Strona główna PRZEPISY Smak tej szarlotki powali Cię na kolana! Jest gotowy w ciągu kilkudziesięciu...

Smak tej szarlotki powali Cię na kolana! Jest gotowy w ciągu kilkudziesięciu minut.

Jeśli uwielbiasz smak jabłkowych deserów i masz w domu kilka jabłek, to dobrze trafiłeś! W szczególności przygotowaliśmy pyszną i bardzo prostą szarlotkę ze śmietaną i orzechami.

Ta jabłkowa pyszność przypadnie Ci do gustu przede wszystkim ze względu na jej szybkie i absolutnie proste przygotowanie. Jest on gotowy w ciągu kilkudziesięciu minut. To wspaniały poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Ciasto to jest także świetnym pomysłem na weekendowe śniadanie do łóżka, które z pewnością ucieszy każdego członka rodziny. Połączenie jabłek, cynamonu i orzechów jest silnie uzależniające!

Zachowaj więc dobrze ten przepis, bo nie będzie to ostatni raz, kiedy go zrobisz. Czy już się ślinisz? Przygotujmy tę pyszną i prostą szarlotkę z kremem i orzechami

Więcej wspaniałych przepisów znajdziesz również na naszej stronie na Facebooku Prima Kuchařka.

Recept na jablečný koláč s ořechy a skořicí
Źródło: ketkes.com

Jeśli szukasz dodatkowej porcji dobroci, koniecznie spróbuj tych domowych pączków!


Przepis na pyszną szarlotkę:

Co będzie nam potrzebne:

Ciasto:

  • 600 g mąki zwykłej
  • 360 g masła
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • Rum
  • 20 ml kwaśnej śmietany

napełnianie:

  • 1,5 kg jabłek
  • 120 g zmielonych orzechów
  • 300 g cukru
  • cynamon
  • szczypta skórki z cytryny

Jak postępować:

1) Zacznij od wymieszania wszystkich składników na ciasto. Dokładnie wymieszaj i podziel masę na dwie połowy.

2) Kontynuować nakładanie nadzienia. Wystarczy obrać i zetrzeć jabłka na tarce, a następnie wymieszać je z pozostałymi składnikami nadzienia. Ponownie, dokładnie wymieszaj.

3) Pierwszą połowę ciasta umieścić na blasze, którą oczywiście wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Następnie równomiernie rozprowadzić masę jabłkową. Na koniec przykryć drugą połową ciasta.

4) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Po ostygnięciu udekoruj cukrem pudrem.