Strona główna PRZEPISY Roladki wieprzowe – przepis jest prosty, a nadzienie można zmieniać według własnego...

Roladki wieprzowe – przepis jest prosty, a nadzienie można zmieniać według własnego gustu

Soczyste i pyszne roladki wieprzowe zawsze goszczą na świątecznym stole! Są łatwe do przygotowania na patelni lub w piekarniku i pozwalają na nieograniczone eksperymenty: ich nadzienia można zmieniać według gustu i wyobraźni. Roladki mięsne można podawać z dowolnymi dodatkami. Można je również przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w zamrażarce.

Źródło: retete-usoare.eu

Co będzie nam potrzebne:

  • 800 g kotletów wieprzowych
  • jedna cebula
  • 200 g sera
  • 4 ogórki kiszone (małe)
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, mielony czarny pieprz – do smaku
  • warzywa – do smaku
  • mąka lub bułka tarta – do posypania
  • olej – do smażenia

Roladki te można przygotować z piersi kurczaka.

Inne przykładowe nadzienia: śliwki, suszone morele, pieczone grzyby, dowolne warzywa itp.


Jak postępować:

Umyć i osuszyć wieprzowinę. Pokrój ją na plastry o grubości 7-8 mm.

2) Każdy plaster mięsa przykryć folią spożywczą i uderzyć w niego tłuczkiem do mięsa z obu stron. Powinna być płaska i bardzo cienka.

3. Wymieszaj miękkie masło z rozgniecionym czosnkiem i posiekanymi warzywami (my użyliśmy koperku).

4. Przepuścić ogórki przez dużą tarkę.

5. Przepuścić ser przez dużą tarkę.

6. Każdy plaster mięsa posypać solą i mielonym czarnym pieprzem (z obu stron). Posmaruj łyżeczką masła przyprawionego. Następnie na jedną z krótszych krawędzi nałóż odpowiednią ilość startego ogórka i startego sera.

Źródło: retete-usoare.eu

7. Zwiń plaster mięsa w zwarty rulon i złóż boki do środka, aby jak najszczelniej zamknąć nadzienie. Zabezpiecz luźną krawędź rolki wykałaczką lub owiń ją sznurkiem spożywczym.

8. Wykonaj podobną procedurę dla wszystkich rolek.

9. Obtocz bułki w mące lub bułce tartej.

Smażyć je na dobrze rozgrzanej patelni, na którą wlano niewielką ilość oleju: na dużym ogniu ze wszystkich stron. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste i smaczniejsze, a bułki lepiej zachowają swój kształt.

Źródło: retete-usoare.eu

11. Pokrój cebulę w cienkie półksiężyce i rozłóż je na blasze do pieczenia.

12. Umieść opiekane bułki na powierzchni i usuń z nich wykałaczki lub nić spożywczą.

Blachę do pieczenia przykryć folią aluminiową. Piecz bułki przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190°C.

14) Jeśli chcesz, możesz posypać je startym serem i zapiekać przez kolejne 10 minut, aż się rozpuści, bez folii.

Źródło: retete-usoare.eu

15. Roladki mięsne podawać z ulubioną przystawką.

Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.