Soczyste i pyszne roladki wieprzowe zawsze goszczą na świątecznym stole! Są łatwe do przygotowania na patelni lub w piekarniku i pozwalają na nieograniczone eksperymenty: ich nadzienia można zmieniać według gustu i wyobraźni. Roladki mięsne można podawać z dowolnymi dodatkami. Można je również przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w zamrażarce.
Co będzie nam potrzebne:
- 800 g kotletów wieprzowych
- jedna cebula
- 200 g sera
- 4 ogórki kiszone (małe)
- 100 g masła
- 4 ząbki czosnku
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- warzywa – do smaku
- mąka lub bułka tarta – do posypania
- olej – do smażenia
Roladki te można przygotować z piersi kurczaka.
Inne przykładowe nadzienia: śliwki, suszone morele, pieczone grzyby, dowolne warzywa itp.
Jak postępować:
Umyć i osuszyć wieprzowinę. Pokrój ją na plastry o grubości 7-8 mm.
2) Każdy plaster mięsa przykryć folią spożywczą i uderzyć w niego tłuczkiem do mięsa z obu stron. Powinna być płaska i bardzo cienka.
3. Wymieszaj miękkie masło z rozgniecionym czosnkiem i posiekanymi warzywami (my użyliśmy koperku).
4. Przepuścić ogórki przez dużą tarkę.
5. Przepuścić ser przez dużą tarkę.
6. Każdy plaster mięsa posypać solą i mielonym czarnym pieprzem (z obu stron). Posmaruj łyżeczką masła przyprawionego. Następnie na jedną z krótszych krawędzi nałóż odpowiednią ilość startego ogórka i startego sera.
7. Zwiń plaster mięsa w zwarty rulon i złóż boki do środka, aby jak najszczelniej zamknąć nadzienie. Zabezpiecz luźną krawędź rolki wykałaczką lub owiń ją sznurkiem spożywczym.
8. Wykonaj podobną procedurę dla wszystkich rolek.
9. Obtocz bułki w mące lub bułce tartej.
Smażyć je na dobrze rozgrzanej patelni, na którą wlano niewielką ilość oleju: na dużym ogniu ze wszystkich stron. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste i smaczniejsze, a bułki lepiej zachowają swój kształt.
11. Pokrój cebulę w cienkie półksiężyce i rozłóż je na blasze do pieczenia.
12. Umieść opiekane bułki na powierzchni i usuń z nich wykałaczki lub nić spożywczą.
Blachę do pieczenia przykryć folią aluminiową. Piecz bułki przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190°C.
14) Jeśli chcesz, możesz posypać je startym serem i zapiekać przez kolejne 10 minut, aż się rozpuści, bez folii.
15. Roladki mięsne podawać z ulubioną przystawką.
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.