Roladki mięsne nadziewane farszem w skórce ziemniaczanej (można użyć dowolnego nadzienia), z frytkami. Czyż nie jest to smaczne danie? Ciesz się nim razem z rodziną. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Każdy sobie z tym poradzi.
Co będzie nam potrzebne:
- jedna duża cebula
- 350 g pieczarek
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- 800 g łopatki wieprzowej (można użyć dowolnego rodzaju mięsa, nawet piersi z kurczaka)
- 4-5 ziemniaków
- olej – do smażenia
- 3 jajka
- mąka – do smażenia
Jak będziemy postępować:
Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na niewielkiej ilości oleju do miękkości, często mieszając.
2. Pokrój grzyby na kawałki i umieść je na suchej patelni. Gotuj je, często mieszając, aż cały luźny płyn odparuje.
Do ugotowanych grzybów dodać podsmażoną cebulę (na oleju) i sól do smaku. Wymieszaj wszystko i smaż jeszcze przez 1 minutę.
4. Odstawić farsz do ostygnięcia.
5. Mięso pokroić w plastry o grubości około 2 cm.
6. Każdy plasterek mięsa nakłuć tłuczkiem do mięsa z obu stron. Jeśli są bardzo duże, należy je przekroić na pół.
7. Posól mięso do smaku (z obu stron) i posyp mielonym czarnym pieprzem (tylko po wewnętrznej stronie przyszłej bułki).
8. Każdy plaster mięsa ułożyć na blacie roboczym. Na jednym z krótszych brzegów ułożyć łyżkę farszu. Następnie zwiń je w zwarty rulon.
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodaj około łyżeczki soli i dobrze wymieszaj.
10. Wbij jajka do głębokiej miski. Dodaj sól do smaku i ubij widelcem na gładką masę.
11. Przesiej mąkę do głębokiej miski.
Obtocz każdy rulonik w mące, a następnie zanurz go w ubitych jajkach.
13. Rozłóż cienką warstwę ziemniaków na dłoni i ułóż na niej przygotowaną bułkę. Przykryć kilkoma kolejnymi startymi ziemniakami, rozkładając je i przyklejając na całej powierzchni.
14) Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy ziemniaczane bułeczki do uzyskania złotego koloru z obu stron.
Następnie przenieś je na blachę do pieczenia wyłożoną folią.
Przykryj tackę folią aluminiową lub pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 35-40 minut.
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.