Strona główna PRZEPISY Roladki mięsne nadziewane w skórce ziemniaczanej – delikatny i soczysty obiad

Roladki mięsne nadziewane w skórce ziemniaczanej – delikatny i soczysty obiad

Roladki mięsne nadziewane farszem w skórce ziemniaczanej (można użyć dowolnego nadzienia), z frytkami. Czyż nie jest to smaczne danie? Ciesz się nim razem z rodziną. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Każdy sobie z tym poradzi.

Źródło: retete-usoare.eu

Co będzie nam potrzebne:

  • jedna duża cebula
  • 350 g pieczarek
  • sól, mielony czarny pieprz – do smaku
  • 800 g łopatki wieprzowej (można użyć dowolnego rodzaju mięsa, nawet piersi z kurczaka)
  • 4-5 ziemniaków
  • olej – do smażenia
  • 3 jajka
  • mąka – do smażenia

Jak będziemy postępować:

Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na niewielkiej ilości oleju do miękkości, często mieszając.

2. Pokrój grzyby na kawałki i umieść je na suchej patelni. Gotuj je, często mieszając, aż cały luźny płyn odparuje.

Do ugotowanych grzybów dodać podsmażoną cebulę (na oleju) i sól do smaku. Wymieszaj wszystko i smaż jeszcze przez 1 minutę.

Źródło: retete-usoare.eu

4. Odstawić farsz do ostygnięcia.

5. Mięso pokroić w plastry o grubości około 2 cm.

6. Każdy plasterek mięsa nakłuć tłuczkiem do mięsa z obu stron. Jeśli są bardzo duże, należy je przekroić na pół.

7. Posól mięso do smaku (z obu stron) i posyp mielonym czarnym pieprzem (tylko po wewnętrznej stronie przyszłej bułki).

8. Każdy plaster mięsa ułożyć na blacie roboczym. Na jednym z krótszych brzegów ułożyć łyżkę farszu. Następnie zwiń je w zwarty rulon.

Źródło: retete-usoare.eu

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodaj około łyżeczki soli i dobrze wymieszaj.

10. Wbij jajka do głębokiej miski. Dodaj sól do smaku i ubij widelcem na gładką masę.

11. Przesiej mąkę do głębokiej miski.

Obtocz każdy rulonik w mące, a następnie zanurz go w ubitych jajkach.

13. Rozłóż cienką warstwę ziemniaków na dłoni i ułóż na niej przygotowaną bułkę. Przykryć kilkoma kolejnymi startymi ziemniakami, rozkładając je i przyklejając na całej powierzchni.

14) Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy ziemniaczane bułeczki do uzyskania złotego koloru z obu stron.

Źródło: retete-usoare.eu

Następnie przenieś je na blachę do pieczenia wyłożoną folią.

Przykryj tackę folią aluminiową lub pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 35-40 minut.

Źródło: retete-usoare.eu

Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.