Strona główna PRZEPISY Niezwykle szybki przepis na domowy chleb – ten, który musisz wypróbować

Niezwykle szybki przepis na domowy chleb – ten, który musisz wypróbować

Domowy chleb z tego przepisu jest niesamowicie przewiewny, lekki, porowaty, miękki i elastyczny. Gotuje się łatwo i szybko. Nie kruszy się przy krojeniu, skórka nie jest sucha, a miękisz jest po prostu fantastyczny. Ciasto przygotowuje się z najprostszych i łatwo dostępnych składników – bez jajek i nabiału. Można je zamrozić. Spróbuj tego chleba, a już nigdy nie będziesz chciał kupić zwykłego chleba!

Źródło: retete-usoare.eu

[co_będzie_nasze_potrzeby]

  • 350 g mąki zwykłej
  • 5 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 210 ml ciepłej wody (38-40°C)
  • 30 ml rafinowanego oleju słonecznikowego

[jak_będziemy_przestrzegać].

1.Przesiej mąkę do głębokiej miski. Dodaj sól, cukier i suszone drożdże. Dobrze wymieszać trzepaczką.

2.Dodaj ciepłą wodę i rafinowany olej słonecznikowy.

3.Wyrabiaj ciasto rękami: najpierw w misce (aż do wchłonięcia całej mąki), a następnie na blacie: nawet jeśli ciasto jest bardzo lepkie, wyrabiaj je przez 5-7 minut bez dodawania mąki.

4.Za pomocą skrobaczki zbierz ciasto w kulę i posmaruj powierzchnię olejem.

5.Umieścić w głębokiej misce i przykryć pokrywką. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.

Źródło: retete-usoare.eu

6.Posyp ciasto mąką i bez większego zagniatania rozwałkuj je rękami na grubsze, prostokątne ciasto.

7.Rozwałkuj ciasto na zwarty rulon.

8.Lekko spłaszcz ciasto i rozwałkuj je na kształt ślimaka.

9.Lekko spłaszcz ciasto ślimakowe, a następnie zwiń je w rulon i uformuj w baton.

10.Ułóż powstały bochenek na natłuszczonej blasze do pieczenia. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut.

Posmaruj chleb wodą za pomocą silikonowego pędzelka. Posypać mąką. Za pomocą ostrego noża wykonaj kilka płytkich nacięć na powierzchni.

12.Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 180-190°C przez 30-35 minut, aż stanie się złotobrązowy.

Źródło: retete-usoare.eu

Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Ma dobry gust.