Domowy chleb z tego przepisu jest niesamowicie przewiewny, lekki, porowaty, miękki i elastyczny. Gotuje się łatwo i szybko. Nie kruszy się przy krojeniu, skórka nie jest sucha, a miękisz jest po prostu fantastyczny. Ciasto przygotowuje się z najprostszych i łatwo dostępnych składników – bez jajek i nabiału. Można je zamrozić. Spróbuj tego chleba, a już nigdy nie będziesz chciał kupić zwykłego chleba!
[co_będzie_nasze_potrzeby]
- 350 g mąki zwykłej
- 5 g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 210 ml ciepłej wody (38-40°C)
- 30 ml rafinowanego oleju słonecznikowego
[jak_będziemy_przestrzegać].
1.Przesiej mąkę do głębokiej miski. Dodaj sól, cukier i suszone drożdże. Dobrze wymieszać trzepaczką.
2.Dodaj ciepłą wodę i rafinowany olej słonecznikowy.
3.Wyrabiaj ciasto rękami: najpierw w misce (aż do wchłonięcia całej mąki), a następnie na blacie: nawet jeśli ciasto jest bardzo lepkie, wyrabiaj je przez 5-7 minut bez dodawania mąki.
4.Za pomocą skrobaczki zbierz ciasto w kulę i posmaruj powierzchnię olejem.
5.Umieścić w głębokiej misce i przykryć pokrywką. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.
6.Posyp ciasto mąką i bez większego zagniatania rozwałkuj je rękami na grubsze, prostokątne ciasto.
7.Rozwałkuj ciasto na zwarty rulon.
8.Lekko spłaszcz ciasto i rozwałkuj je na kształt ślimaka.
9.Lekko spłaszcz ciasto ślimakowe, a następnie zwiń je w rulon i uformuj w baton.
10.Ułóż powstały bochenek na natłuszczonej blasze do pieczenia. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 20 minut.
Posmaruj chleb wodą za pomocą silikonowego pędzelka. Posypać mąką. Za pomocą ostrego noża wykonaj kilka płytkich nacięć na powierzchni.
12.Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 180-190°C przez 30-35 minut, aż stanie się złotobrązowy.
Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ma dobry gust.