Piersi z kurczaka w pikantnym sosie curry ugotują się na jednej patelni w 35 minut. Są delikatne, lekkie, smaczne i można je podawać z dowolnymi dodatkami, choć najczęściej jada się je z ryżem. Można użyć zarówno piersi, jak i udek z kurczaka. Jeśli nie masz słodkiej śmietany (w oryginalnym przepisie użyto mleka kokosowego), odważ się zastąpić ją kwaśną śmietaną (aby nie była zbyt kwaśna) połączoną z odrobiną wody.
Co będzie nam potrzebne:
- 700 g piersi z kurczaka (jedna pierś z kurczaka)
- 250 g słodkiej papryki (jedna duża papryka)
- 10 g czosnku (2 ząbki)
- 250 g cebuli (3 średnie cebule)
- 30 ml rafinowanego oleju słonecznikowego (2 łyżki stołowe)
- 480 ml śmietany do gotowania 20%
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- 1 łyżka mieszanki przypraw curry (lub do smaku)
Jak będziemy postępować:
Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce.
2.
3. Na rozgrzaną patelnię wlać olej. Dodać rozgnieciony czosnek i mieszając, smażyć przez minutę.
4. Dodaj cebulę na patelnię. Na wolnym ogniu smażyć czosnek przez 5 minut, często mieszając, aż zacznie brązowieć.
5. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki (lekko zamrożone mięso łatwiej się kroi).
6. Dodaj mięso na patelnię i rozprowadź je na powierzchni cebuli. Pozostawić do lekkiego podgrzania, nie mieszać.
7. Następnie dodać mięso, cebulę i czosnek. Smażyć przez 10 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
8. Oczyścić słodką paprykę z łodyg, nasion i żeberek. Pokrój je na kawałki wielkości kawałków mięsa. Dodaj je na patelnię i smaż wszystko przez 5 minut, regularnie mieszając.
9) Wymieszać mieszankę przypraw curry z częścią słodkiej śmietanki. Dodaj ją na patelnię, a następnie dodaj pozostałą śmietanę. Wymieszać.
10. W razie potrzeby można rozcieńczyć sos gorącą wodą, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
11. Dusić mięso w sosie przez 10 minut pod przykryciem, regularnie mieszając.
Kurczaka w sosie curry podawaj z ryżem lub innym daniem dodatkowym, na które masz ochotę!
Życzymy dobrego smaku!