Klopsiki z kurczaka są proste, ale bardzo smaczne, niezwykle soczyste i otoczone zrównoważonymi smakami pomidorów i bazylii. Rzeczywisty czas przygotowania to około 10 minut, czyli znacznie mniej niż smażenie klopsików czy duszenie.
Co będzie nam potrzebne:
- 1 kg mielonego kurczaka (piersi i udka w równych proporcjach)
- jedna cebula (150 g)
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki stołowe semoliny
- 150 ml mleka lub wody
- 4 łyżki stołowe ketchupu
- jedno jajko
- 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 łyżki stołowe sosu Worcestershire (opcjonalnie)
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- cebula dymka – do przybrania
Jak będziemy postępować:
Cebulę bardzo drobno posiekać, a czosnek zmiażdżyć na drobnej tarce (można też przecisnąć go przez praskę do czosnku).
2. Umieść mięso mielone w głębokiej misce. Dodać cebulę, czosnek, kaszę mannę, mleko, ketchup, jajko, bazylię, sos Worcestershire, sól i czarny pieprz do smaku. Bardzo dobrze wymieszać.
3) Włóż masę do lodówki na 30 minut, aby kasza manna napęczniała.
4. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą. Rozłóż ją równomiernie i dobrze dociśnij łyżką, aby w środku nie pozostały puste przestrzenie. Na koniec stuknij kilka razy.
5. Piec klopsy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdzić, czy ciasto jest gotowe do spożycia, nakłuwając środek wykałaczką: wypływające soki powinny być całkowicie przezroczyste.
Posmaruj klopsa łyżką ketchupu.
7. Piec przez kolejne 5 minut w temperaturze 200-220°C.
8 .Pozostawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie zdjąć z patelni, przełożyć na talerz i posypać posiekaną zieloną cebulką.
Życzymy dobrego smaku!