Wraz z wiosną nadchodzi sezon na czosnek niedźwiedzi i grzechem byłoby nie wykorzystać go w kuchni. Spróbuj przyrządzić te niezwykłe kluski z czosnkiem niedźwiedzim wzbogacone pysznym sosem serowym i zwieńczone chrupiącym boczkiem.
Gnocchi z czosnkiem niedźwiedzim z sosem serowym i boczkiem
[co_będzie_nasze_potrzeby]
Gnocchi:
- 2 garście czosnku niedźwiedziego
- 3 jajka
- 3 filiżanki mąki orkiszowej półgrubej
- 1 szklanka maślanki
- 1 KL soli
- 1 szczypta mielonego białego pieprzu
- 1 szczypta sody oczyszczonej
- 1/4 KL kurkumy
sos serowy i bekon:
- 50 g masła
- 30 g mąki zwykłej
- 600 ml mleka
- 150 g starty
- ser do smaku sól
- mielony biały pieprz do smaku
[jak_będziemy_przestrzegać].
- Jako miarki użyj kubka o pojemności 200 ml.
- Umyj, osusz i posiekajczosnek niedźwiedzi. Następnie włóż je do blendera, dodaj jajka i zmiksuj.
- Dodaj maślankę, sól, mielony biały pieprz i kurkumę. Mieszanka.
- Następnie dodawaj po trochu mąkę.
- Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj trochę więcej maślanki. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj mąki.
- W większym garnku doprowadź wodę do wrzenia i dopraw solą. Kiedy zacznie się gotować, użyj maszynki do klusek, aby „wrzucić” do niego przygotowane ciasto. Gotować, aż wypłyną na powierzchnię – około 10 minut.
- Doroztopionego masła dodaj mąkę o jednolitej konsystencji i dobrze wymieszaj trzepaczką. Dodaj mleko po trochu – dobrze wymieszaj i krótko zagotuj.
- Na koniec dodajemy starty ser i doprawiamy do smaku solą i mielonym białym pieprzem.
- Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać więcej mleka. Część mleka można również zastąpić bitą śmietaną.
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
- Rozdziel gnocchi do miseczek (lub na talerze), polej sosem serowym i posyp boczkiem.
[receive_good_taste]
Jeśli spodobał Ci się ten inspirujący przepis na gnocchi z czosnkiem niedźwiedzim z sosem serowym i boczkiem, podziel się nim ze znajomymi! Zainspiruj się również przepisem na bardzo smaczną karkówkę z czosnkiem w pysznym sosie
– ten przepis na pewno Ci się spodoba!