Strona główna PRZEPISY Delikatne ciasto na puszystym biszkopcie z warstwą galaretki i kremu budyniowego

Delikatne ciasto na puszystym biszkopcie z warstwą galaretki i kremu budyniowego

Delikatne ciasto na puszystym biszkopcie z warstwą galaretki i bezików przełożonych kremem budyniowym. W albumie mojej matki figuruje on pod nazwiskiem Bishop. Trochę go zmodyfikowałem i rezultat był jeszcze lepszy. Dla mnie to jeden z najlepszych tortów, jakie kiedykolwiek jadłem.

jemný dort na nadýchaném piškotovém korpusu s vrstvou želé a pudinkovým krémem
Źródło: prostyprzepisna.pl

Co będzie nam potrzebne:

Taca 24 x 24 cm

Herbatnik:

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki mąki zwykłej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa truskawkowa:

  • 2 żelki (najlepiej czerwone, ale niekoniecznie)
  • 1 dżem truskawkowy (ok. 250 g)
  • 2 szklanki wrzącej wody

Pudding:

  • 4 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła

Wejdź na stronę:

  • 4 białka jaj
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki kakao

Jak będziemy postępować:

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawaj cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.

2. Stopniowo dodawaj żółtka i mieszaj do połączenia.

3. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao w proszku i wymieszaj ciasto łyżką.

4. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut.

5. Przygotować warstwę truskawkową: galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, dodać dżem i dokładnie wymieszać. Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia.

6. Przygotuj beziki: ubij białka na sztywno, a następnie stopniowo dodawaj cukier i mieszaj do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy.

7. Do musu dodać wiórki i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać.

8. Zaznacz kształt formy na papierze do pieczenia, rozłóż beziki i włóż je do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 1 godzinę (uważaj na kolor, beziki nie mogą się przypalić). Pozostawić beziki w wyłączonym piekarniku i nie wyjmować ich aż do ostygnięcia.

9. Przygotować masę budyniową: żółtka i mąkę roztrzepać w szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać roztrzepane żółtka i mieszać na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

10. W międzyczasie biszkopt zalać sztywną galaretką i wstawić do lodówki.

11. Ubij masło na jasny kolor i stopniowo dodawaj zimny budyń, mieszając, aż powstanie gładki krem.

12. Na warstwę galaretki wyłożyć masę budyniową, a następnie ułożyć na niej beziki, lekko je dociskając. Gotowe ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.

jemný dort na nadýchaném piškotovém korpusu s vrstvou želé a pudinkovým krémem
Źródło: prostyprzepisna.pl

INSTRUKCJE WIDEO TUTAJ:

Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.