Delikatne ciasto na puszystym biszkopcie z warstwą galaretki i bezików przełożonych kremem budyniowym. W albumie mojej matki figuruje on pod nazwiskiem Bishop. Trochę go zmodyfikowałem i rezultat był jeszcze lepszy. Dla mnie to jeden z najlepszych tortów, jakie kiedykolwiek jadłem.

Co będzie nam potrzebne:
Taca 24 x 24 cm
Herbatnik:
- 3 jajka
- 1/3 szklanki mąki zwykłej
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa truskawkowa:
- 2 żelki (najlepiej czerwone, ale niekoniecznie)
- 1 dżem truskawkowy (ok. 250 g)
- 2 szklanki wrzącej wody
Pudding:
- 4 żółtka
- 500 ml mleka
- 2 łyżki stołowe cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 200 g masła
Wejdź na stronę:
- 4 białka jaj
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki kakao
Jak będziemy postępować:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawaj cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
2. Stopniowo dodawaj żółtka i mieszaj do połączenia.
3. Dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao w proszku i wymieszaj ciasto łyżką.
4. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15 minut.
5. Przygotować warstwę truskawkową: galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, dodać dżem i dokładnie wymieszać. Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia.
6. Przygotuj beziki: ubij białka na sztywno, a następnie stopniowo dodawaj cukier i mieszaj do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy.
7. Do musu dodać wiórki i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać.
8. Zaznacz kształt formy na papierze do pieczenia, rozłóż beziki i włóż je do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 1 godzinę (uważaj na kolor, beziki nie mogą się przypalić). Pozostawić beziki w wyłączonym piekarniku i nie wyjmować ich aż do ostygnięcia.
9. Przygotować masę budyniową: żółtka i mąkę roztrzepać w szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać roztrzepane żółtka i mieszać na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
10. W międzyczasie biszkopt zalać sztywną galaretką i wstawić do lodówki.
11. Ubij masło na jasny kolor i stopniowo dodawaj zimny budyń, mieszając, aż powstanie gładki krem.
12. Na warstwę galaretki wyłożyć masę budyniową, a następnie ułożyć na niej beziki, lekko je dociskając. Gotowe ciasto włóż do lodówki na kilka godzin.

INSTRUKCJE WIDEO TUTAJ:
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.