Szukasz słodkiego miejsca na zakończenie popołudniowej kawy? Czy chciałbyś spróbować czegoś nowego? Jeśli tak, to trafiłeś we właściwe miejsce! Dziś przygotujemy boskie bułeczki drożdżowe z nadzieniem czekoladowym, które pokochają wszyscy! Przygotowanie tego przysmaku jest bardziej czasochłonne, ale tym bardziej będzie Ci smakował. Dzięki załączonemu przepisowi ze zdjęciami i instrukcjom wideo może go przygotować prawie każdy początkujący kucharz!
Czy już zaczynasz się ślinić? Załóż więc czapkę szefa kuchni, weź kuchenkę i przygotujmy razem te pyszne czekoladowe bułeczki, które wszyscy pokochają!
Więcej wspaniałych przepisów znajdziesz również na naszej stronie na Facebooku Prima Kuchařka.
Jeśli masz ochotę na więcej dobroci, koniecznie spróbuj tego kremowego deseru!
Pyszny przepis na bułeczki drożdżowe z czekoladą:
Co będzie nam potrzebne:
Ciasto:
- 150 ml ciepłego mleka
- 6 g drożdży
- 25 g cukru
- 100 ml ciepłej wody
- 50 ml oleju
- 1 białko jajka
- szczypta soli
- 500 g mąki zwykłej
- 50 g roztopionego masła
napełnianie:
- 100 g ciemnej czekolady
- 1 jajko (do posmarowania)
- nasiona sezamu (do posypania)
Jak postępować:
1) Zacznij od wymieszania ciepłego mleka, drożdży, cukru i ciepłej wody. Wymieszać.
2) Przykryć miskę talerzem i odstawić na 15 minut.
3) Następnie dodać szczyptę soli, białko jajka i olej.Ponownie wymieszać.
4) Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto.
5) Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
6) Następnie rozwałkować ciasto i podzielić na 6 równych części.
7) Każdy kawałek ciasta rozwałkować na placek równej wielkości.
8) Posmarować naleśnik roztopionym masłem.
9) Pojedyncze naleśniki ułożyć jeden na drugim.
10) Przykryć folią i wstawić do lodówki na 20 minut.
11) Po upływie czasu ciasto rozwałkować, przyciąć brzegi i podzielić na 10 takich kawałków.
12) Każdy kawałek ciasta posmarować roztopioną czekoladą i zacząć zwijać.
13) Czekoladowe bułeczki umieścić w naczyniu do pieczenia. Posmarować jajkiem i posypać ziarnami sezamu.
14) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.