Strona główna PRZEPISY Banany po prostu pokryte ciastem – po spróbowaniu tego ciasta wszyscy są...

Banany po prostu pokryte ciastem – po spróbowaniu tego ciasta wszyscy są pod wrażeniem

Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na deser bananowy. Wystarczy wylać ciasto na banany – po skosztowaniu tego ciasta wszyscy są zachwyceni. Nie czekajcie na nic i zacznijcie przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz może to zrobić!

Źródło: retete-usoare.eu

Co będzie nam potrzebne:

  • 300 g mąki zwykłej
  • 300 g cukru
  • 50 g kakao w proszku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 300 ml mleka
  • 50 ml rafinowanego oleju słonecznikowego
  • 60 g masła
  • 4 banany
  • 1 łyżka octu jabłkowego z cydru
  • płatki kokosowe – do dekoracji

Do przygotowania lukru:

  • 70 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 20 g kakao w proszku
  • 40 g masła

Ciasto upiekliśmy w okrągłej tortownicy o średnicy 23 cm.


Jak postępować:

1.Przygotuj ciasto: w głębokiej misce umieść przesianą mąkę, cukier puder, kakao w proszku, sól, cukier waniliowy i sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszać.

Dodaj jajka, mleko, rafinowany olej słonecznikowy i miękkie masło. Wymieszaj łyżką, aż ciasto będzie prawie całkowicie połączone, a następnie ubij mikserem na gładką masę. Powinien być pozbawiony grudek.

3.Przed wylaniem ciasta na patelnię dodaj ocet jabłkowy. Bardzo dobrze wymieszać.

4.Obierz banany i usuń końcówki. Pokrój je w poprzek na ćwiartki.

5.Ułóż ćwiartki bananów prostopadle na dnie blachy, którą wcześniej wyłożyłeś papierem do pieczenia.

6.Wlej ciasto na patelnię, uważając, aby nie przewrócić kawałków bananów, i rozprowadź je równomiernie. Na koniec należy 2-3 razy (delikatnie) postukać w tackę.

7.Piec ciasto przez 60-75 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ustawić w zależności od piekarnika. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.

8.Pozostawić do ostygnięcia na patelni przez 10-15 minut, a następnie zdjąć z patelni, umieścić na drucianym stojaku i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

9.Przygotować polewę: Mleko wlać do rondla z grubym dnem. Dodaj cukier i kakao w proszku. Wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.

Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, utrzymywać ją na małym ogniu i stale mieszać. Zdjąć z ognia.

11.Dodać masło. Bardzo dobrze wymieszać, aby uzyskać jednorodną glazurę.

Poczekać, aż polewa lekko ostygnie, a następnie równomiernie rozprowadzić ją na powierzchni i brzegach ciasta.

13.Powierzchnię ciasta posypać płatkami kokosowymi.

Ciesz się.