Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na deser bananowy. Wystarczy wylać ciasto na banany – po skosztowaniu tego ciasta wszyscy są zachwyceni. Nie czekajcie na nic i zacznijcie przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz może to zrobić!
Co będzie nam potrzebne:
- 300 g mąki zwykłej
- 300 g cukru
- 50 g kakao w proszku
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 jajka
- 300 ml mleka
- 50 ml rafinowanego oleju słonecznikowego
- 60 g masła
- 4 banany
- 1 łyżka octu jabłkowego z cydru
- płatki kokosowe – do dekoracji
Do przygotowania lukru:
- 70 ml mleka
- 70 g cukru
- 20 g kakao w proszku
- 40 g masła
Ciasto upiekliśmy w okrągłej tortownicy o średnicy 23 cm.
Jak postępować:
1.Przygotuj ciasto: w głębokiej misce umieść przesianą mąkę, cukier puder, kakao w proszku, sól, cukier waniliowy i sodę oczyszczoną. Dobrze wymieszać.
Dodaj jajka, mleko, rafinowany olej słonecznikowy i miękkie masło. Wymieszaj łyżką, aż ciasto będzie prawie całkowicie połączone, a następnie ubij mikserem na gładką masę. Powinien być pozbawiony grudek.
3.Przed wylaniem ciasta na patelnię dodaj ocet jabłkowy. Bardzo dobrze wymieszać.
4.Obierz banany i usuń końcówki. Pokrój je w poprzek na ćwiartki.
5.Ułóż ćwiartki bananów prostopadle na dnie blachy, którą wcześniej wyłożyłeś papierem do pieczenia.
6.Wlej ciasto na patelnię, uważając, aby nie przewrócić kawałków bananów, i rozprowadź je równomiernie. Na koniec należy 2-3 razy (delikatnie) postukać w tackę.
7.Piec ciasto przez 60-75 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ustawić w zależności od piekarnika. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.
8.Pozostawić do ostygnięcia na patelni przez 10-15 minut, a następnie zdjąć z patelni, umieścić na drucianym stojaku i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
9.Przygotować polewę: Mleko wlać do rondla z grubym dnem. Dodaj cukier i kakao w proszku. Wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, utrzymywać ją na małym ogniu i stale mieszać. Zdjąć z ognia.
11.Dodać masło. Bardzo dobrze wymieszać, aby uzyskać jednorodną glazurę.
Poczekać, aż polewa lekko ostygnie, a następnie równomiernie rozprowadzić ją na powierzchni i brzegach ciasta.
13.Powierzchnię ciasta posypać płatkami kokosowymi.
Ciesz się.