Prosty klasyk – zapiekane jabłka z twarogiem i orzechami. Ten smaczny i zdrowy deser jest gotowy w 25 minut. Ponadto ten przysmak napełni Cię i zaspokoi Twoją ochotę na słodycze.

[prima_chef]
Zapiekane jabłka z twarogiem i orzechami
[co_będzie_nasze_potrzeby]
- 4 jabłka
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g sera twarogowego w grudkach
- 2 łyżki stołowe miodu
- 2 łyżki stołowe oleju kokosowego
- skórka z 1/2 cytryny
- cynamon mielony
[jak_będziemy_przestrzegać].
- Umyj i osusz jabłka, odetnij wierzch i wydrąż wnętrze. Z wydrążonej części usunąć pestki, a resztę zmiksować.
- Dodaj posiekane orzechy włoskie (podprażone na suchej patelni), twarożek, miód, olej kokosowy, skórkę z cytryny i mielony cynamon do smaku. Masą napełnić jabłka i przykryć odciętą górną częścią.
- Piec jabłka z nadzieniem w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25-30 minut.
- Pieczone jabłka można podawać same, ale są też pyszne z gałką domowych lodów waniliowych.
[receive_good_taste]
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi! Może ci się spodobać: Jabłka zetrzeć na tarce, zalać ciastem i piec 12 minut – doskonały deser do kawy
.