Czy chciałbyś spróbować tej pikantnej nowości? Czy chciałbyś spróbować czegoś nowego? W takim przypadku trafiłeś we właściwe miejsce! Dziś wspólnie zrobimy wielkanocne wianki z ciasta drożdżowego. Przygotowanie tego przysmaku jest bardzo proste i oszczędza czas dzięki załączonemu przepisowi ze zdjęciem i instrukcjom wideo.
Czy spodobał Ci się ten smaczny smakołyk? Załóż więc czapkę kucharską, weź do ręki garnek i przygotujmy razem te pyszne i bardzo proste w przygotowaniu wieńce z ciasta drożdżowego!
Więcej wspaniałych przepisów znajdziesz również na naszej stronie na Facebooku Prima Kuchařka.

Jeśli masz ochotę na słodkie przysmaki, koniecznie spróbuj tego pysznego czekoladowego deseru!
Przepyszny przepis na wielkanocne wianki:
Co będzie nam potrzebne:
- 3 jajka
- 75 g masła
- 70 g cukru kryształu
- 250 ml mleka
- 5 g soli
- 10 g drożdży suszonych
- 550 g mąki gruboziarnistej
- 1 jajko (do posmarowania)
- 5 ml mleka (do smarowania)
- 10 g sezamu
Jak postępować:
1) Na początku wymieszać jajka, cukier, drożdże, sól, płynne masło i mleko. Dokładnie ubić.

2) Wymieszać mieszaninę z mąką i wyrobić gładkie ciasto.
[caption id="attachment_108139" align="aligncenter" width="906"] Źródło: youtube/Appetizing.tv-Baking Recipes
3) Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na godzinę.

4) Podzielić ciasto na 12 części.

5) Z poszczególnych kawałków ciasta uformować takie bochenki i pozostawić je na 15 minut po zakończeniu pieczenia.

6) Po upływie czasu każdy bochenek rozwałkować na placek w taki sposób i posmarować roztopionym masłem. Za pomocą noża zrób paski, jak na zdjęciu.

7) Rozpocznij ostrożne zwijanie. Następnie połącz oba końce, aby powstał ładny wieniec.

8) Wyłożyć na blachę i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Następnie posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać ziarnami sezamu.

9) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
