Strona główna PRZEPISY Ślimaki makowe z ciasta drożdżowego – Łatwe i szybkie w przygotowaniu!

Ślimaki makowe z ciasta drożdżowego – Łatwe i szybkie w przygotowaniu!

Jeśli jesteś zapalonym miłośnikiem makowych deserów, to dobrze trafiłeś! Dziś wspólnie przygotujemy pyszne ślimaczki z ciasta makowego. Desery makowe znane są głównie w Europie, wielu obcokrajowców nie zetknęło się z nimi w innych krajach i nie ma pojęcia, że ten wspaniały składnik może być wykorzystywany podczas wypieków. A przecież to taki przysmak.

Przygotowanie tego pysznego dania jest bardzo proste dzięki przepisowi na prosty garnek. Połączenie maku i wspaniałego ciasta tworzy fantastyczny i uzależniający deser, który natychmiast pokocha cała Twoja rodzina.

Czy już się ślinisz? Zróbmy razem pyszne ślimaki z makiem!

Więcej wspaniałych przepisów znajdziesz również na naszej stronie na Facebooku Prima Kuchařka.

Makoví šneci Źródło.

Jeśli szukasz dodatkowej porcji dobroci, koniecznie spróbuj tych domowych pączków!


Pyszny przepis na ślimaki z ciasta makowego:

Co będzie nam potrzebne:

Ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • pół filiżanki cukru
  • 100 g masła
  • 3 filiżanki mąki gruboziarnistej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 żółtko

napełnianie:

  • 1 filiżanka maku
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka skórki cytryny
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 50 g roztopionego masła

Jak postępować:

1) Na początku rozetrzeć drożdże w niewielkiej ilości letniego mleka i pozostawić do wyrośnięcia. W drugiej misce wymieszaj mąkę, jajka, cukier i zmiękczone masło. Wymieszać, dodać drożdże i mleko. Ponownie wymieszaj i wyrób na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 40 minut.

2) W międzyczasie kontynuować przygotowywanie nadzienia. Wymieszaj mak, cukier, startą skórkę i wanilię. Ponownie wymieszać.

3) Ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni i posmarować masłem. Następnie równomiernie rozprowadź na nim masę makową. Zwinąć ciasno i pokroić na pojedyncze ślimaki o grubości palca lub dwóch.

4) Ślimaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować ubitym żółtkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.