Jeśli jesteś zapalonym miłośnikiem makowych deserów, to dobrze trafiłeś! Dziś wspólnie przygotujemy pyszne ślimaczki z ciasta makowego. Desery makowe znane są głównie w Europie, wielu obcokrajowców nie zetknęło się z nimi w innych krajach i nie ma pojęcia, że ten wspaniały składnik może być wykorzystywany podczas wypieków. A przecież to taki przysmak.
Przygotowanie tego pysznego dania jest bardzo proste dzięki przepisowi na prosty garnek. Połączenie maku i wspaniałego ciasta tworzy fantastyczny i uzależniający deser, który natychmiast pokocha cała Twoja rodzina.
Czy już się ślinisz? Zróbmy razem pyszne ślimaki z makiem!
Więcej wspaniałych przepisów znajdziesz również na naszej stronie na Facebooku Prima Kuchařka.
Źródło.
Jeśli szukasz dodatkowej porcji dobroci, koniecznie spróbuj tych domowych pączków!
Pyszny przepis na ślimaki z ciasta makowego:
Co będzie nam potrzebne:
Ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- pół filiżanki cukru
- 100 g masła
- 3 filiżanki mąki gruboziarnistej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 żółtko
napełnianie:
- 1 filiżanka maku
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka skórki cytryny
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 50 g roztopionego masła
Jak postępować:
1) Na początku rozetrzeć drożdże w niewielkiej ilości letniego mleka i pozostawić do wyrośnięcia. W drugiej misce wymieszaj mąkę, jajka, cukier i zmiękczone masło. Wymieszać, dodać drożdże i mleko. Ponownie wymieszaj i wyrób na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 40 minut.
2) W międzyczasie kontynuować przygotowywanie nadzienia. Wymieszaj mak, cukier, startą skórkę i wanilię. Ponownie wymieszać.
3) Ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni i posmarować masłem. Następnie równomiernie rozprowadź na nim masę makową. Zwinąć ciasno i pokroić na pojedyncze ślimaki o grubości palca lub dwóch.
4) Ślimaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować ubitym żółtkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.