Dziś przygotujemy pyszne ciasto bananowe z pyszną bitą śmietaną. Ten pyszny smakołyk szybko stanie się bardzo popularny w domu, zwłaszcza wśród dzieci. Połączenie bananów, herbatników i kremu jest naprawdę pyszne, więc koniecznie zapamiętaj ten przepis, bo na pewno nie zrobisz go po raz ostatni.
Te plasterki banana są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Są gotowe w ciągu zaledwie kilkudziesięciu minut. Czy już ci się ślinka kręci? Przygotujmy razem to pyszne ciasto bananowe z pyszną bitą śmietaną!
Więcej wspaniałych przepisów znajdziesz również na naszej stronie na Facebooku Prima Kuchařka.
Jeśli masz ochotę na więcej dobroci, koniecznie spróbuj tych domowych pączków!
Przepis na pyszne ciasto bananowe z bitą śmietaną:
Co będzie nam potrzebne:
- 300 g herbatników maślanych
- 3 torebki budyniu waniliowego
- 1l mleka
- 6 łyżek stołowych cukru
- 200 g masła
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 5 bananów
- 200 ml bitej śmietany
Jak postępować:
1) Zacząć od ugotowania budyniu z cukrem w klasyczny sposób. Gdy budyń jest już gotowy, ostrożnie dodaj kwaśną śmietanę i masło. Wymieszaj kwaśną śmietanę z kremem tatarskim. Następnie dodać pokruszone herbatniki i również wymieszać. Podzielić masę na dwie połówki.
2) Teraz przygotować blachę do pieczenia, którą posmarować tłuszczem i ułożyć na niej jedną połówkę. W kolejnym kroku ułóż na wierzchu warstwę pokrojonych bananów. Możemy zrobić to tak, jak na zdjęciu lub w zaokrągleniu. Następnie przykryć banany drugą połową masy budyniowej.
3) Na wierzchu dodać bitą śmietanę. Na koniec włóż idealnie do lodówki na kilka godzin.