Jest to smaczne, szybkie i oryginalne danie. Nikt nie będzie mógł jej odmówić! Wszyscy będą prosić o dodatkową porcję! Pieczone ziemniaki z pomidorami i mięsem mielonym – prosty i smaczny obiad.

[co_będzie_nasze_potrzeby]
- 4-5 dużych ziemniaków
- 2 średnie pomidory
- 300-400 g mięsa mielonego
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- sól, mielony czarny pieprz, papryka (i/lub inne przyprawy) – do smaku
- ser – do smaku (opcjonalnie)
[jak_będziemy_przestrzegać].
1.Obierz ziemniaki i pokrój je w krążki o grubości około 1 cm. Gotuj je w lekko osolonej wodzie, aż staną się półsolone. Wyjąć je z wody i lekko ostudzić.
2.Następnie ułóż je na posmarowanej olejem blasze do pieczenia.
3.Przygotuj sos śmietanowy: wymieszaj śmietanę z solą, mielonym czarnym pieprzem i papryką (lub ulubionymi przyprawami).
4.Posmaruj ziemniaki sosem śmietanowym.
5.Pokrój pomidory na kawałki (jeśli są duże, pokrój je w półksiężyce) i ułóż na ziemniakach.

Dodaj do mięsa mielonego sól, mielony czarny pieprz i inne przyprawy, które lubisz. Bardzo dobrze wymieszać.
7.Z mięsa mielonego uformuj kulki, lekko je spłaszcz i ułóż na plastrach pomidora.
8.Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 30-35 minut.
9.Wyjąć z piekarnika i posypać tartym serem.

Piec jeszcze przez 15 minut, aby ser się roztopił i zrumienił.

Życzymy dobrego smaku!