Nadzienie z pieczarek i tłuczonych ziemniaków jest aromatyczne, delikatne, pikantne i pyszne! Przygotuj je jak najszybciej. Na pewno nie będziesz tego żałować. Do nadzienia można też dodać kurczaka.
Co będzie nam potrzebne:
- 1200 g ziemniaków (po obraniu)
- 400 g pieczarek
- 150 g cebuli
- 7 łyżek stołowych oleju
- mieszanka soli i mielonego pieprzu – do smaku
- czosnek granulowany – do smaku
- pikantna papryka – do smaku
Jak będziemy postępować:
1.Umyj grzyby i pokrój je w plastry lub półkola (w zależności od wielkości). Gotuj je na suchej patelni na małym ogniu, aż odparuje cały luźny płyn.
2.Następnie dodaj 2 łyżki oleju i cebulę pokrojoną w półksiężyce. Smażyć wszystko, aż cebula zacznie brązowieć.
3.Na koniec doprawić mieszankę solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia.
4.Obierz ziemniaki i dokładnie je umyj. Pokrój je na małe kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź cały płyn, w którym się gotowały.
5.Rozgnieć je za pomocą tłuczka do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Dodaj do niego 2 łyżki oleju.
6.Posmaruj patelnię łyżką oleju i posyp odrobiną bułki tartej. Połowę tłuczonych ziemniaków rozłożyć równomiernie na dnie.
7.Pierwszą warstwę ziemniaków przykryć masą grzybową. Rozłóż równomiernie i posyp odrobiną granulowanego czosnku.
Grzyby przykryć pozostałym puree ziemniaczanym. Dobrze wygładzić powierzchnię.
9.Posmaruj wierzchnią warstwę ziemniaków 2 łyżkami oleju i użyj widelca, aby utworzyć glazurę na powierzchni.
10.Posypać papryką i przetrzeć przez drobne sito.
11.Piec w piekarniku nagrzanym do 200-210°C. z konwekcją, aż pokryje się chrupiącą skórką.
12.Pozostawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie podzielić na porcje i podawać z wielkim apetytem!
Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.