Strona główna PRZEPISY Pieczone ziemniaki z nadzieniem grzybowym – bardzo smaczne i szybkie

Pieczone ziemniaki z nadzieniem grzybowym – bardzo smaczne i szybkie

Nadzienie z pieczarek i tłuczonych ziemniaków jest aromatyczne, delikatne, pikantne i pyszne! Przygotuj je jak najszybciej. Na pewno nie będziesz tego żałować. Do nadzienia można też dodać kurczaka.

Źródło: retete-usoare.eu

Co będzie nam potrzebne:

  • 1200 g ziemniaków (po obraniu)
  • 400 g pieczarek
  • 150 g cebuli
  • 7 łyżek stołowych oleju
  • mieszanka soli i mielonego pieprzu – do smaku
  • czosnek granulowany – do smaku
  • pikantna papryka – do smaku

Jak będziemy postępować:

1.Umyj grzyby i pokrój je w plastry lub półkola (w zależności od wielkości). Gotuj je na suchej patelni na małym ogniu, aż odparuje cały luźny płyn.

2.Następnie dodaj 2 łyżki oleju i cebulę pokrojoną w półksiężyce. Smażyć wszystko, aż cebula zacznie brązowieć.

3.Na koniec doprawić mieszankę solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia.

Źródło: retete-usoare.eu

4.Obierz ziemniaki i dokładnie je umyj. Pokrój je na małe kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź cały płyn, w którym się gotowały.

5.Rozgnieć je za pomocą tłuczka do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Dodaj do niego 2 łyżki oleju.

6.Posmaruj patelnię łyżką oleju i posyp odrobiną bułki tartej. Połowę tłuczonych ziemniaków rozłożyć równomiernie na dnie.

7.Pierwszą warstwę ziemniaków przykryć masą grzybową. Rozłóż równomiernie i posyp odrobiną granulowanego czosnku.

Grzyby przykryć pozostałym puree ziemniaczanym. Dobrze wygładzić powierzchnię.

Źródło: retete-usoare.eu

9.Posmaruj wierzchnią warstwę ziemniaków 2 łyżkami oleju i użyj widelca, aby utworzyć glazurę na powierzchni.

10.Posypać papryką i przetrzeć przez drobne sito.

11.Piec w piekarniku nagrzanym do 200-210°C. z konwekcją, aż pokryje się chrupiącą skórką.

12.Pozostawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie podzielić na porcje i podawać z wielkim apetytem!

Życzymy Wam, abyście dobrze smakowali.