Strona główna PRZEPISY Pieczone ziemniaki z bekonem i serem: prosta inspiracja na smaczny obiad!

Pieczone ziemniaki z bekonem i serem: prosta inspiracja na smaczny obiad!

Jeśli szukasz inspiracji na obiad, a masz w domu tylko kilka składników, w tym ziemniaki, to ten przepis jest dla Ciebie! Dziś przygotowaliśmy przepis na pyszne pieczone ziemniaki z bekonem i serem. Jest to tańszy przepis, ale bardzo popularny w naszym domu.

Ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu również ze względu na łatwość i szybkość przygotowania. Ten przysmak jest gotowy w ciągu kilkudziesięciu minut. Takie ziemniaczane mniam mniam to świetna propozycja na szybki obiad. Mimo że jest to tania i niezbyt atrakcyjna forma jedzenia, jesteśmy przekonani, że i tak przypadnie do gustu całej Twojej rodzinie.

Czy podoba Ci się ten przepis? Przygotujmy razem te pyszne pieczone ziemniaki z bekonem i serem!

Więcej wspaniałych przepisów znajdziesz również na naszej stronie na Facebooku Prima Kuchařka.

Recept na zapečené brambory se slaninou a sýrem Źródło.

Jeśli szukasz dodatkowej porcji dobroci, koniecznie spróbuj tych domowych pączków!


Doskonały przepis na pieczone ziemniaki:

Co będzie nam potrzebne:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 500 g posiekanego boczku
  • 500 g tartego sera
  • 600 ml śmietany
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanego czosnku

Jak postępować:

1) Zacznij od posiekania i podsmażenia cebuli i boczku. Następnie należy obrać i umyć ziemniaki, ugotować je w klasyczny sposób, a następnie pokroić w plastry.

2) Przygotować szklane naczynie do pieczenia. Na dnie miski ułóż ugotowane plastry ziemniaków. Posypać cebulą, boczkiem, serem, solą i pieprzem. Następnie ułóż ponownie warstwę plasterków ziemniaków. Powtarzaj czynność aż do wyczerpania składników. Oczywiście możemy dodać inne rzeczy, które nam się podobają.

3) Następnie rozgniatamy czosnek, który mieszamy ze śmietaną, stawiamy na małym ogniu i pozostawiamy na chwilę do gotowania. Następnie polej tym kremem nasze ziemniaki.

4) Teraz wystarczy wstawić do piekarnika i upiec. Piec do uzyskania złotego koloru w temperaturze 170 stopni. Po ostygnięciu możemy udekorować parmezanem.