Jeśli masz dość pieczenia, to mamy dla Ciebie rozwiązanie w postaci tego pysznego przepisu bez pieczenia! Dzisiaj zrobimy więc niezapieczone plasterki wanilii z kremem czekoladowym! Jestem przekonana, że ten deser bez pieczenia szybko stanie się popularny w Twoim domu i dziś na pewno nie zrobisz go po raz ostatni!
Jedynym minusem tej ciasteczkowo-śmietankowej pyszności jest to, że aby cieszyć się nią w pełni, musimy zostawić ją w lodówce, aby deser odpowiednio stężał, najlepiej na całą noc. Ciastka przez noc „nasiąkną” smakiem kawy, co jeszcze bardziej pobudzi Twoje kubki smakowe.
Czy już się ślinisz? Przygotujmy razem to ciasto bez pieczenia z kremem waniliowym i czekoladowym!
Więcej wspaniałych przepisów znajdziesz również na naszej stronie na Facebooku Prima Kuchařka.
Jeśli szukasz dodatkowej porcji dobroci, koniecznie spróbuj tych domowych pączków!
Przepyszny przepis na waniliowe kromeczki bez pieczenia:
Co będzie nam potrzebne:
Ciasto:
- 1-2 torebki herbatników
- 150 ml kawy
- 50 g czekolady
Krem czekoladowy:
- 600 ml śmietany
- 600 g czekolady
- 100 g masła
krem waniliowy:
- 1 l mleka
- 200 g cukru
- 2 żółtka
- 5 łyżek skrobi
- 100 g masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 saszetki cukru waniliowego
Jak postępować:
1) Zacznij od kremu czekoladowego. Na początku podgrzej śmietankę na małym ogniu. Stopniowo dodawaj czekoladę i masło. Nie przestawaj mieszać. Po chwili zdjąć z ognia.
2) Teraz krem waniliowy. Wymieszaj mleko, cukier, skrobię, cukier waniliowy, sól i 2 żółtka. Dokładnie wymieszać i postawić na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia, stale mieszając.
3) Do jeszcze gorącej śmietanki dodać masło i esencję waniliową. Dokładnie wymieszaj (jeśli włożysz masło do gorącej śmietanki, nie powinno się ono zsiadać).
4) Teraz przygotuj blachę do pieczenia, na której dnie ułóż herbatniki, które namoczyliśmy w kawie (kawę normalnie zagotowaliśmy i posłodziliśmy).
5) Następnie na herbatniki wyłożyć krem waniliowy, po czym znów warstwę herbatników nasączonych kawą. Na wierzchu herbatników ułożyć krem czekoladowy. Następnie znów herbatniki, a na wierzchu reszta kremu waniliowego.
6) Na koniec można zetrzeć czekoladę na tarce na drobne wiórki. W ostatnim kroku wstawiamy nasz deser na noc do lodówki.