Jeśli kochasz desery czekoladowe choć w połowie tak bardzo jak ja, ten przepis jest dla Ciebie! Konkretnie chodzi o najpopularniejszy w naszym domu deser czekoladowy, który można przygotować w 25 minut, tak, dobrze słyszycie, w zaledwie 25 minut! Wspaniałą cechą tego prostego deseru jest to, że możesz nadać mu smak, jaki tylko chcesz. Mogą to być na przykład orzechy włoskie, marmolada lub owoce leśne. Deser ten jest również doskonałym poczęstunkiem dla ewentualnych gości lub na przyjęcie.
Czy podoba Ci się ten deser? Przygotujmy razem to fantastyczne ciasto czekoladowe, które będzie gotowe w 25 minut!
Więcej wspaniałych przepisów znajdziesz również na naszej stronie na Facebooku Prima Kuchařka.
Jeśli szukasz dodatkowej porcji dobroci, koniecznie spróbuj tych domowych pączków!
Przepis na pyszne bułeczki czekoladowe:
Co będzie nam potrzebne:
Ciasto:
- 4 jajka (temperatura pokojowa)
- 150 g cukru kryształu
- 150 ml mleka
- 150 ml oleju
- 3 łyżki stołowe kakao
- 1 saszetka proszku do pieczenia
- 250 g mąki zwykłej
Lukrowanie:
- 300 ml mleka
- 2 łyżki stołowe kakao
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 50 ml oleju
- 100 g połamanej ciemnej czekolady
Jak postępować:
1) Zacznij od ubicia jajek z cukrem.
2) Dokładnie wymieszać i stopniowo zacząć dodawać olej, mleko, kakao, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób gładkie ciasto.
3) Teraz przygotować blachę lub formę do pieczenia, którą posmarować tłuszczem i równomiernie rozprowadzić na niej ciasto.
4) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Teraz kontynuuj pracę z lukrem.
5) W rondelku wymieszać mleko, cukier, olej i skrobię.
6) Dodać kakao i stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Teraz dodaj czekoladę i ponownie doprowadź do wrzenia przez około 2 minuty.
7) Na koniec wystarczy pokroić ciasto, a następnie polać kremem czekoladowym i doprawić według własnego uznania.