Bábovka to czeski klasyk, który nie rzadko bywa niezapowiedzianym i niespodziewanym gościem. Ta bábovka z mlekiem skondensowanym i rodzynkami jest miękka, puszysta, gładka i pyszna. To szybkie i łatwe!

Co będzie nam potrzebne:
- 100 g miękkiego masła (o temperaturze pokojowej)
- 380 g mleka skondensowanego
- 4 jajka
- 250 g mąki zwykłej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 100-150 g rodzynek + 1 łyżka mąki (opcjonalnie)
- roztopiona czekolada lub cukier puder – do dekoracji (opcjonalnie)
Jak będziemy postępować:
Miękkie masło i szczyptę soli ubijać mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut, aż do uzyskania puszystej, białawej masy.
Stopniowo dodawaj jajka (po jednym na raz), za każdym razem miksując do uzyskania gładkiej masy.
3.Dodać mleko skondensowane. Bardzo dobrze wymieszać.
4.Stopniowo dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj najpierw łyżką (aby mąka nie rozsypała się po całej powierzchni roboczej), a na koniec ubij ciasto mikserem, aż będzie jednolite i bez grudek.

5.Opłucz rodzynki gorącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Obtocz je w mące i dodaj do ciasta. Dobrze wymieszać.
6.Przenieś ciasto na posmarowaną masłem blachę do pieczenia. Rozłóż równomiernie.
7.Piec ciasto przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.

8.Pozwól ciastu lekko ostygnąć, a następnie ostrożnie wyłóż je na talerz. Poczekaj, aż całkowicie ostygnie.
9.Jeśli chcesz, możesz posypać je cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.
Życzymy Wam i Waszym bliskim miłego spędzenia czasu!