Dziś przedstawiamy przepis z kuchni azjatyckiej: wieprzowina z warzywami przygotowana w woku. Stir fry to nie nazwa potrawy, ale tradycyjna technika gotowania w krajach orientalnych. W tłumaczeniu z języka angielskiego oznacza to „smażony”. Stir fry doskonale nadaje się do przyrządzania wieprzowiny, wołowiny, kurczaka, krewetek, tofu, warzyw i makaronu.
Ten przepis jest bardzo udany. Wieprzowina jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Miękkie mięso, lekko chrupiące warzywa i aromatyczne jarzyny – wszystko to polane słodko-kwaśnym sosem – doskonale się komponuje i przypadnie do gustu miłośnikom kuchni azjatyckiej.
[co_zjedzą_my].
- 1 kg wieprzowiny
- 2-3 marchewki
- 3-4 papryki
- 300 g pieczarek
- 3-4 cebule
- 300 g zielonej fasoli
- 5 ząbków czosnku
- jedna gałązka świeżej kolendry
- 150 ml sosu sojowego
- 3 łyżki stołowe skrobi
- 2 łyżki stołowe octu ryżowego (lub jabłkowego)
- olej – do smażenia
- 1-2 łyżeczki cukru
- sól – do smaku
- nasiona sezamu – do podania
[jak_będziemy_przestrzegać].
1.Oczyść i umyj wszystkie warzywa. Pokrój je w grube i długie paski. Ilość warzyw powinna być dwa razy większa niż ilość mięsa. Do tego przepisu można użyć dowolnych warzyw.
Umyj i osusz kolendrę. Rozdrobnić nożem.
3.Użyliśmy mrożonych grzybów. Jeśli używasz świeżych grzybów, pokrój je w równe plasterki.
4.Umyj i osusz mięso (zwykle używa się chudej wieprzowiny/wołowiny lub kurczaka). Pokrój je w cienkie paski (wystarczy na jeden kęs), prostopadle do kierunku włókien.
5.Po przygotowaniu wszystkich składników umieść wok na kuchence i rozgrzej w nim trochę oleju. Zacznij przygotowywać mięso: smaż je na dużym ogniu, aż odparuje i puszczą wszystkie soki. Następnie gotuj przez kolejne 2 minuty i przełóż do miski.
6.Następnie stopniowo podsmażaj przygotowane warzywa, dodając olej tylko w razie potrzeby: paprykę, marchew, zieloną fasolkę i grzyby. Smaż każde warzywo na dużym ogniu nie dłużej niż 5 minut, tak aby się zrumieniło, ale pozostało lekko chrupiące. Podczas tego procesu należy stale mieszać, aby warzywa równomiernie się usmażyły.
7.Na koniec usmażyć cebulę na dużym ogniu do uzyskania lekko złotego koloru. Po około 5 minutach dodaj zmiażdżony czosnek i smaż wszystko przez kolejne 1-2 minuty.
8.Dodaj do woka pozostałe podsmażone warzywa. Nie zmniejszając temperatury, dodaj cukier i zamieszaj. Cukier jest potrzebny do dalszego karmelizowania warzyw.
9.Po 2-3 minutach dodaj zrumienione mięso do woka. Dodać ocet ryżowy, wymieszać i dalej smażyć na dużym ogniu.
W międzyczasie wymieszaj sos sojowy i skrobię. Dodaj powstałą mieszankę do woka i mieszaj przez 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje, a mięso i warzywa nabiorą połysku i kleistej konsystencji.
Dodać posiekaną kolendrę i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą.
Zdejmij wok z ognia i przełóż warzywa i mięso do innego naczynia. Posypać ziarnami sezamu i podawać jako dodatek do dania lub jako danie główne. Najlepszym dodatkiem do potraw jest ryż.
- Jeśli danie zostanie przygotowane prawidłowo i szybko, warzywa nie będą ani rozgotowane, ani surowe, lecz lekko chrupiące.
Życzymy dobrego smaku!