Roladki z piersi kurczaka z papryką i pomidorami są przygotowywane w piekarniku bez wcześniejszego smażenia. Są bardzo delikatne, soczyste, pożywne i niesamowicie smaczne! Taki przysmak natychmiast znika z talerzy podczas rodzinnych lub świątecznych obiadów.
Mięso kurczaka jest niezwykle delikatne, a warzywa w środku dodają mu soczystości i pysznego smaku. Roztopiony i przyrumieniony ser sprawia, że bułeczki stają się bardziej wytrawnym i smacznym przysmakiem.
[co_będzie_nasze_potrzeby]
- 700 g piersi z kurczaka
- jedna duża papryka (200 g)
- 130 g pomidorów
- 110 g sera
- 3 ząbki czosnku (średniej wielkości)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz czarny mielony (my użyliśmy mieszanki papryczek) – do smaku
Składniki te zostały użyte do przygotowania 18 bułek
[jak_będziemy_przestrzegać].
Umyj i osusz piersi z kurczaka. Pokrój go w poprzeczne i lekko skośne plastry (aby uzyskać większą powierzchnię) o grubości około 1 cm.
2.Ułóż je na desce do krojenia i przykryj folią spożywczą. Stuknij je z jednej strony tłuczkiem do mięsa.
3.Plastry mięsa posypać solą i mielonym czarnym pieprzem – z obu stron. Następnie natrzyj je przeciśniętym przez praskę czosnkiem – tylko od wewnątrz.
4.Pokrój paprykę w długie cienkie paski (my użyliśmy połowy czerwonej i połowy żółtej papryki), a pomidory w drobną kostkę.
5.Umieść 2 plastry papryki i łyżeczkę pokrojonych w kostkę pomidorów na jednej z poprzecznych krawędzi każdego plastra mięsa. Następnie zwiń je w rulon.
6.Umieść otrzymane bułki w głębokiej, wysmarowanej olejem blasze do pieczenia i ułóż je szwem do dołu.
7.Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj kwaśną śmietaną.
8.Na patelnię wlej gorącą, lekko osoloną wodę (można zastąpić ją bulionem z kurczaka), tak aby przykryła połowę wysokości roladek.
9.Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz bułki przez około 40 minut. Po pierwszych 20 minutach pieczenia wyjąć z piekarnika i posypać tartym serem.
Jeszcze gorące roladki podawać z dowolną przystawką lub sałatką ze świeżych warzyw.
Życzymy dobrego apetytu!